Алишер Усманов развод

Руският олигарх от узбекски произход Алишер Усманов е подал молба за развод с треньорката по художествена гимнастика и шеф на руската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер след 30 години брак. Това става ясно от дело, заведено в московския районен съд под № 205.

Заявлението е подадено на 4 май. На 19 май, представители и адвокати на двете страните са провели разговор, след който на съпрузите са дадени повече от две седмици, за да вземат окончателно решение. Съдебното заседание е насрочено за 7 юни.

Богатството на Усманов се изчислява на около 15,5 милиарда долара. Наскоро европейските власти запорираха имоти и яхта на олигарха, който е пръв приятел на президента Владимир Путин.

Ирина Винер минава за най-силния човек в света на художествената гимнастика. Рускинята обаче е известна и като душманката на българските грации, тъй като през последните 40 години на олимпиади, световни и европейски първенства тя винаги дава ниски оценки на българските момичета или пък ги обвинява, че не играят добре, което е чист психологически натиск. Винер многократно е влизала в словесен сблъсък с Нешка Робева и Илиана Раева.

Олигархът Алишер Усманов къса с душманката на "златните момичета"

На последната Олимпиада Русия загуби за първи път златните медали от 1996 г. насам, като на индивидуално спечели състезателката на Израел, а нашите момичета биха при ансамблите. Ирина не преживя краха и обвини съдиите в заговор.

Това страшно обиди Илиана и българската художествената гимнастика. И то резонно, тъй като всички световни капацитети определиха златния медал на България като повече от заслужен. Раева не пропусна да жегне Ирина, като беше сред първите спортни деятели, поканила украинските националки да тренират в България на пълна издръжка на федерацията ни.

Алишер Усманов е съсобственик на крупни металургични предприятия – Михайловския (Железногорск) и Лебединския (Губкин) минно-обогатителни комбинати в Курска област, металургичния комбинат „Уралская Стал“ (Новотроицк, Оренбургска област), Осколския електро-металургичен комбинат (Стари Оскол, Белгородска област), обединени в холдинговото дружество „Металоинвест“ АД.

Прокрадва се обаче и една пикантна версия – че разводът е фиктивен и е свързан със санкциите, наложени на олигарха. Възможно е той да е прехвърлил голяма част от активите си на съпругата си и всъщност разводът да го спаси от изземване в чужбина на имущество и авоари.

Съвместният живот на Винер и Усманов е като приказка. Тя е главен треньор по художествена гимнастика и президент на руската федерация, треньор и е на Алина Кабаева – спряганата за любовница на Владимир Путин.

Алишер Усманов е и шеф на световната фехтовка и бивш собственик на акции на лондонския „Арсенал“.

Винер и Усманов живяха заедно 47 години. Не им пречеше нито живота в различни градове, нито затвора, нито силните характери.

Бъдещият богаташ се влюбва в Ирина още в училище. Като ученик той се занимава с фехтовка, тъй като любимата му книга е „Тримата мускетари“. Показва страхотни умения и е избран за майстор на спорта.

Тренировките на Алишер се провеждат в същата зала, където тренира и Ирина. Тя е с пет години по-възрастна от Усманов и когато той е очарован от красавицата тя вече е звезда – шампионка на Узбекистан. Тогава обаче бъдещият олигарх не посмява да се запознае с Ирина. Съдбата ги среща отново в Москва години по-късно, когато са студенти.

Усманов завършва Московския държавен институт по международни отношения по специалност „Международно право“ през 1976 г. Работи като научен сътрудник в Академията на науките на СССР, старши референт в ЦК на ВЛКСМ в Узбекистан, генерален директор на Външноикономическата асоциация на Съветския комитет за защита на мира.

През 1980 г. е осъден на 8 години затвор заедно с негов приятел (служител от КГБ и син на заместник-председателя на КГБ в Узбекистан) по скалъпени обвинения. Освободен е през 1986 г., напълно е реабилитиран от узбекски съд през 2000 г.

След освобождаването му известно време се препитава в ловния туризъм в Узбекистан като екскурзовод на чужденци. Прехвърля се в Москва, където започва да се занимава с бизнес и завършва „Банково дело“ в Московския финансов институт през 1997 г.

Приятелят на Путин е един от най-големите меценати. През 2007 г. откупува художествената колекция на семейство Мстислав Ростропович и Галина Вишневская за 72 млн. долара. След покупката на колекцията я предава безвъзмездно на руското правителство. Изложена е в Константиновския дворец край Санкт Петербург.

По същото време изкупува от съветско-американския киноактьор Олег Видов изключителните права върху колекцията съветски мултфилми на студио „Союзмултфилм“ (1936 – 1991) и ги предава на руския детски ТВ канал „Бибигон“.


loading...