Андреа и дъщерята на Глория

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Певицата Андреа снима най-новия си видео клип към песента „Джанъм“, в която тя пее на сръбски, на гроба на Иван Вазов, за което вече информирахме нашите читатели. Дни след официалната поява на видеото, коментари относно локацията на снимките засипват социалните мрежи, като повечето са крайно отрицателни.

Изпълнителката разказа, че преди години Иван Вазов срещнал нейната прабаба Ана, която също била певица. Поетът я посъветвал да не се отказва от музиката. По онова време обаче певиците не били с много добро реноме (за разлика от сега) и съпругът на прабабата на Андреа не позволил тя да продължава да се занимава с музика и песни.

Ето какво има да каже по повода общественикът и вокалист на „Замунда банана бенд“ Радослав Бимбалов:

Чалга певицата Андреа снимала видеоклип на гроба на Вазов. Музикалната тупалка била сръбска, заглавието й турско, а бюстът на звездата е родно производство. Дето се вика – балкански поток на простащината.

За да е още по-хубаво всичко – същата певица се хвали в социалните мрежи, че прабаба й била близка с Вазов… Тук многоточието е задължително, тя певицата от това многоточие има нужда.

Сега срещу подвига на тази чалга икона (да, този епитет има съвсем нормална приемственост у нас) ще скочат все що е псевдо-патриот и уж-родолюбец. Само че същите удобно ще забравят, че именно те помогнаха на чалгата да се превърне в норма на българщина – не само в музиката, но и във всички аспекти на съвремието ни.

Между гроба на Вазов под кълките на Андреа и българското знаме върху някакъв абсурдно грозен пилон насред планината няма никаква разлика. И докато не го осъзнаят онези, дето се правят на по-българи, тази гавра ще продължава.

Вижте и мнението на Мирела Иванова, поетеса и драматург в Народния театър „Иван Вазов“, както и дългогодишен уредник на къщата музей „Иван Вазов“:

Някога това е била най-високата точка на София. Неслучайно тук е избрано мястото за вечен покой на нашия национален класик. Прочетох в социалните мрежи за това видео и с огромно усилие на волята успях да го изгледам и изслушам. Струва ми се, меко казано, кощунствено социално неприличие да включиш гроба, мястото за вечен покой на нашия национален писател в такъв чалга продукт“.

Това показва изключителната ценностна разгащеност, която ни владее – никакъв респект към живота, смъртта, към мястото, което е енергийно и неслучайно гробът на големия ни поет се намира между най-старата ни софийска църква „Св. София“ и катедралния храм.

Текстът на песента „Джанъм“ гласи:

Никой не иска, скъпа моя,
дори не и в най-добрата ми форма,
за да излекувам раната си,
Никой не иска моята любима.

С падането на нощта се връщам отново в същия сън.
Светец, който стои пред мен, държи черен лен.
Този глас ме вика в морето.
Нямам късмет, няма спасение за мен.

Никой не иска скъпата ми, никой не иска болката ми.
Да ме трогнат от сълзи, да се откажа.
Никой не иска скъпата ми, никой не иска болката ми.
На възглавницата си, нямам мир, сънувам кошмари.

Не до последното лято, не до края на света, съдбата ми е прокълната.
Тази душа няма дом, тази душа няма тон,
черни дауни са горят свещи,моето море.

Моето море, моето море.
Моето море, моето море.
Моето море, моето море.
Моето море, моето море.

Не до последното лято, не до края на света, съдбата ми е прокълната.
Моето море, моето море.
Моето море.

Никой не иска, скъпа моя,
дори не и в най-добрата ми форма,
за да излекувам раната си,
Никой не иска моята любима.