Бургас и морето

Нов скандал се завихри покрай конкурса „Бургас и морето“. Тази година легендарният Данчо Караджов обяви, че конкурсът е опорочен, а победителят предварително известен. Песента, която изпълнява самият Караджов, не бе допусната до финално участие в конкурса.

„Аз много, много отдавна не участвам в такъв тип формати като „Бургас и морето“. Говоря още от времената на „Златният Орфей“, от „Мелодия на годината“, в които така или иначе съм взимал всяка година участие. И ето за какво става въпрос – дали съм огорчен, че моята песен не се класира за финала? Не, отдавна това не ме касае, но може би на моя китарист Жоро Янакиев му е по-тъжно като композитор, както и на Сашо Мариновски, който също участва в него. Както казах, от години не участвам в конкурси, но не можах да откажа на колегите този път.“

Това сподели сензационно пред „България Днес“ големият музикант Данчо Караджов, който няма собствено обяснение защо песента му не мина през ситото на журито.

„Аз съм печелил три пъти радиоконкурса „Пролет“ и поне още три пъти са ме ощетявали през годините. Така че, нали ви казвам, много ми е неприятно да коментирам подобни „състезания“, уточни Данчо, който бе категоричен, че повече за нищо на света няма да участва в подобни конкурси с „жури и комисии“.

„Що се касае до изпяването, след като съм приключил в студиото, разбира се, че като професионалист ще изслушам крайния вариант на песента. Но и на мен ми е странно кой зъл гений измисля тези регламенти и правила на този конкурс“, сподели още Данчо Караджов.

При засилен интерес премина кампанията по набиране на предложения и подготовката на финалния етап на националния конкурс за песен „Бургас и морето“. Почти 60 песни бяха заявени за участие от автори от цялата страна. Традиционно селекционната комисия на конкурса избира 12 финалисти, които прозвучават на живо на сцената на Летния театър. По изключение, тъй като миналата година бе нулева, тази година песните ще бъдат 15. Решението бе взето в името на стойностните творби, които са създали българските музиканти и като реверанс за пропуснатото поради пандемията миналата година. След гласуването на подборна комисия в състав: Тони Димитрова, Атанас Стоянов, братя Аргирови, Дани Милев, Веселин Пренеров, Димитър Маджаров, Руслан Карагьозов, Светослав Михайлов и Цанислав Петков, бяха избрани 15-те песни. Както всяка година, така и тази „Бургас и морето“ отново не бе подминат от скандал. Според слуховете вече бил ясен и победителят в конкурса. Това е песента на Боян Михайлов, син на отишлата си без време Ваня Костова с нейната песен – „Откривам те“. Текстът е на Пламен Бочев. Самият изпълнител не пожела да коментира мълвата.

Освен от предначертания финал недоволни участници споделиха пред и че са разочаровани от регламента за участие, който позволява автор на музика, на текст, на аранжимента, както и изпълнител да участват в състезанието с повече от един текст.

„Не е редно това. Така се въртят едни и същи хора, които не дават право на по-млади за участие. Не е проблем да се помисли по въпроса, след като си спечелил в конкурса, следващата година да нямаш право да участваш. Сега по правилата ти автоматично ставаш жури следващата година. И така едни и същи хора си се въртят в затворен кръг – едната година печели един, другата година второ място, третата година, за да не е навън. И кой ще загуби в крайна сметка? Самият конкурс, защото на хората ще им омръзне да гледат едни и същи хора“, сподели пред вестника и Жоро Янакиев, китарист на „Сигнал“, който решил за първи път да участва с песен на фестивала.
„За никого не е добре това еднообразие. Но така или иначе ние песента ще си я пуснем – ще я видят хората, няма да си разплета чорапите, я“, сподели Янакиев.
Според Димитър Маджаров, който е директор „Летни театър, фестивали и концерти“ към община Бургас, правилата за участие в конкурса са създадени от достатъчен брой общественици и хора с принос в изкуството. Организатор на „Бургас и морето“ е община Бургас. Финалът на конкурса е на 31 юли на сцената в Летния театър на Бургас.

През годините и други изпълнители са се съмнявали в коректността на избраните песни за финалисти в конкурса. Това се случи с Кичка Бодурова, която през 2015 г. се отказа от последващо участие в състезанието с думите:

„Отново в родината и за кой ли път – сблъсък с хора без съвест, злоба и непрофесионален морал. „Компетентно“ жури и специално поставен председател Митко Щерев не хареса песента на Развигор Попов, която аз изпълнявам и не я допусна да стигне до сцената, на която аз всяка година имам концерти и мои фенове идват от всички краища на страната“, сподели бургазлийката Кичка Бодурова.

Емблемата на естрадната музика Стефан Диомов също се отказа от конкурса именно заради вихрените скандали, които всяка година се вият, като не подминаха и 2021 г.

„Много дълго време бях директор на фестивала, изморих се от нещата, които чувах. Но тази година ще имаме посмъртна вечер, посветена на Ваня Костова, и тя ще е на 1 август в Летния театър. На нея ще пеят „Тоника“, внучката на певицата – Ванеса, Разградската филхармония с Левон Манукян и други“, сподели ни Стефан Диомов.

Дани Милев, член на журито: Просто спазваме правилата!

– Г-н Милев, хората недоволстват от това, че спечелихте в конкурса, а тази година сте жури, вие не се ли притеснявате от това?
– Правилата са такива. Предишната година, понеже нямаше конкурс, организаторите ми се обадиха да напиша песен, но аз им казах, че съм в журито, защото съм победител миналата година, а те явно бяха забравили, та се притесниха (смее се). Но аз съм взимал наградата на „Бургас и морето“ много пъти. Правилата не забраняват и многократно участие на Светльо Лобошки, който участва по този регламент, и не виждам нищо осъдително в това. Самият аз съм участвал в конкурса с песен на композитора Иван Кутиков по текст на Живко Колев, тогава бях съучастник в музиката, изпях я и направих аранжимента. Но тази прекрасна песен не беше харесана от селекционната комисия в Бургас. Аз не се нараних вътрешно, защото изкуството е субективна категория – на един едно му харесва, на друг друго. Но после песента есента я дадох на фестивала „София пее“ и тя спечели първата награда. Какво да кажа сега? Това е конкурс, винаги ще има недоволни.

– То не е до нехаресването на песента, а до това, че един композитор или изпълнител може да участва с пет песни например. Кому е нужно това?
– Такива са правилата! Има и друго нещо – понякога и на мен ми се е случвало да съм направил различни песни за различни хора и за моя изненада те да участват в конкурса с две-три мои песни, които се конкурират една с друга. И това също не е ок, разбирате ли? Както и това да напишеш специална песен за изпълнител на конкурса и освен с твоята той да участва и с песен на някой друг. Много са различни казусите.

– Не може да не разпознавате гласове на известни певци, когато ги изслушвате?
– Разбира се, че е така. Гласове като на Маргарита Хранова, Нели Рангелова, Мариана Попова, Боян Михайлов се разпознават, това е ясно. Но ние не знаем в какви екипи участват те. Ние, журито, всъщност получаваме песните, изтегляме си ги и ги слушаме по къщите си. Никой не е седял до мен да ми каже – чуй тази песен, която сигурно е на този или онзи. Кълна се в децата си, че на мен никой не се е осмелил да ми въздейства нито първия път, когато бях жури, нито сега.

– Защо не се сменят тези регламенти, от кого зависи?
– От общината, има си председател, общественици. Не зависи от мен.

– Как велик певец като Данчо Караджов не се класира?
– Аз съм много близък с Данчо, но когато някои певци дават песни, които да участват в „Бургас и морето“, има и такива амбициозни композитори или аранжори, които казват: „Ето сега Данчо Караджов като ми е солист и ще вземем наградата“. Е, да, ама не. Искам да кажа на всички колеги – да чуят крайният вариант и да се уверят, че това нещо ги представя правилно. Изразих се доста възпитано. Това, което бяха дали за Данчо, не беше подходящо за неговото голямо име. Защото Данчо Караджов е велик български певец. И повече няма да кажа. То всъщност и Деян Ангелов-Икебаната отпадна, и той също е много талантлив. Но пък в сравнение с тези големи музиканти има и хора, които си дават недовършени песни, които няма как да се състезават с професионално направени песни. Това е конкурс. Имаше и един човек, който беше дал текст, записан на телефон без никаква мелодия с „тири-ри-рам“, а това нормално ли е? Каква е тази самооценка на някой, който дава песен, сравнена с големите български наши певци? Това не е ли също обидно? Има и друго, което също не е маловажно. Да видим как певците ще изпълнят песните си на живо. Защото понякога присъствието на човека на сцената не отговаря на това, което е на записа. И пак ще има сърдити, като ги отрежем. Но такъв е животът – веднъж печелиш, веднъж губиш.

Още от Лайфстайл


loading...