Васил Михайлов коментар

Големият български актьор Васил Михайлов изля болката си, свързана с театъра и нещата, които се случват в нашата държава. Според него българите са били обединени три пъти – първото обединение е било при излъчването на „Капитан Петко войвода“, второто – по време на Световното първенство по футбол през 1994 г. и третото, когато са се опитали да забранят ракията.

83-годишният Васил Михайлов заявява, че днес няма режисьори, които да заместят поколението на Крикор Азарян, Асен Шопов, Младен Младенов…

Актьорът се върна в спомените за кариерата си. „Първият ми спектакъл е с Леон Даниел, но по-късно имаше упреци към него, защото Даниел „обикновено канел само близки, „хора, които го четкаха“, отбелязва Михайлов.

„Говорих с Иван Добчев, питах го – ти от колко години си професор? Изброй ми, викам, трима големи режисьори, създадени от теб за това време. Каза един. След колебание“, заключва тъжно Михайлов.

Михайлов е бил партиен секретар на Театъра на армията преди 10 ноември, защото „генералите настояваха“. Когато започнала да се усеща промяната, в театъра често идвали хора от партията и само Васил Михайлов, Стойко Пеев и Стоян Стоев си позволявали да задават въпроси.

„Тогава не беше лесно, след това стана лесно”, обобщава актьорът в интервюто си пред БТА.

Той отказа да сподели какви са политическите му пристрастия днес, споделя единствено, че на никого не вярва. Не приема патриотичните формации, нарече възгледите им „глупости“, но изпитва лични симпатии към Красимир Каракачанов.

Отказа да спомене името на Слави Трифонов, но намекна, че от този тип един ден израстват диктатори.

„Да не ми се сърди никой, че не искам да играя“, заявява Михайлов. Причината според него е, че публиката – с маски, на по два метра разстояние – е мъртва.


loading...