Годзила Кралят на чудовищата

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Годзила, тази висока, облъчена, раздразнителна приятелка и враг на човечеството, е участвала в повече филми през последните 60 години от Джеймс Бонд. Най-новият, с подзаглавие Кралят на чудовищата, е продължение на Годзила от 2014 година блок-бъстъра, който предизвика напрежение и чувство за страх. Беше си замислено мрачно и страшно основно заради размера на чудовището, често излизащ извън кадър, нещо което при филмите от този вид не е често срещано.

Ясно е, че от филм, в който през по-голямата част от времето гигантски чудовища се млатят ожесточено, не бива да очакваме да предизвиква дълбоки философски размисли у някого. Предназначението на подобни продукции е да ни донесат точно такова – различно и разтоварващо – преживяване, каквото останалите филми с плътен сюжет, многопластови персонажи и заплетени развръзки не могат.

В този смисъл „Годзила: Кралят на чудовищата“ върши работата си перфектно.

Отново виждаме доктор Иширо Серизава (Кен Уатанабе) и доктор Вивиен Греъм (Сали Хоукинс), които са част от криптозоологическата агенция „Монарх“, занимаваща се с откриването и изследването на Титаните – митични същества с невъобразима мощ, които някога са управлявали планетата.

И тук идват новите неща. Заради унищожението на Сан Франциско и смъртта на милиони, през последвалите пет години в „Монарх“ се опитват да разберат съществуват ли други Титани на Земята. Оказва се, че съществуват, броят им надхвърля 17, което няма как да не плаши хората.

Според учените от агенцията, не всички същества са зли и искат да затрият човечеството. Правителството на САЩ обаче иска да ги избие, за да гарантира сигурността на цялата планета. Така започва (буквално) и голяма игра с огъня.

„Годзила: Кралят на чудовищата“ е в кината от 31 май