Денди

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Eксцентричният писател Любомир Милчев – Денди почина точно 40 дни след като изпадна в кома. За смъртта на светския лъв съобщиха негови приятели във Фейсбук, от болница “Света Анна” потвърдиха тъжната вест.

Денди е държан в медикаментозна кома и не е идвал в съзнание, за да разкаже какво се е случило във фаталната нощ на 17 срещу 18 февруари. Първата версия – че има опит за убийството му, не се потвърди. Разследващите нямат данни за насилие срещу Денди, а част от приятелите му още не вярват в това.

След новината за смъртта му десетки негови приятели от артистичните среди разказаха истории с него, пише 24 часа.

“Кога, ако не в деня на театъра да си тръгне Денди от тази така неартистична земя? Ще ми липсва това чудно, неприсъщо на олющения столичен пейзаж цвете. Винаги съм се възхищавала на огромната му ерудиция, смелостта да провокира себе си, а след това и безликото множество”, написа приятелката му Соня Момчилова, която е член на СЕМ.

Денди беше известен и с враждата си с Евгени Минчев. Двамата организираха светски партита и често се коментираха един друг.

“Пред смъртта трябва да сме честни, макар и учтиви. За Денди не мога да кажа нищо парадно, освен да помълча, да изпия чаша вино и да му пожелая лек път към отвъдното. Нямам сълзи, нямам въздишка тук. Отишъл си е човек, който като шарена птица е изпробвал крилата си приживе. Един Салвадор Дали на чашката. Да почива в мир”, написа Минчев във Фейсбук.

Денди става публично известен през 2006 г., когато участва в риалити предаването “ВИП Брадър”. Той е роден на 16 септември 1963 г. в Дупница, но никога не е живял там. Сам разказва, че майка му тръгнала на разходка към Рилския манастир и по пътя получила контракции. Дълбоко религиозен е и по неговите думи е далечен родственик на Райна Княгиня. Най-скъпата му вещ е пръстен с монограм на цар Фердинанд. Слуша барокова музика, хобито му е антиквариат. Има куче далматинка на име Марципан, чието име носи и втората му книга “Далматинецътъ Марципанъ”.

Точно с домашния любимец навремето Денди и съпругата му Юлия си правели дълги разходки из парковете сутрин и вечер. Юлия е изкуствовед и по времето, когато са с Денди, двамата имат сдружение за промотиране на българското национално наследство. По тази линия стават и организатори на бал на фондация “Българско национално наследство” още през 2004 г. През годините двамата издават гид на софийските забележителности, после и гид на религиозната архитектура в България.

Самият Денди е автор на над 15 книги, завършил е културология и българска филология, специализирал е в Хайделберг и Бохум. Бил е главен редактор на справочника за София “Градът”, водещ на предаването “Семеен албум” по БНТ. Става известен с пиперливия си език в предаванията “Сблъсък”, “Искрено и лично” и “Вот на доверие”.

Обвиняван, че не е достатъчно известен, за да е в тв шоу за знаменитости, Денди сам казва: Кой е казал, че съм звезда? Аз съм писател, който пише за точно определени хора, светско лице, известно по дипломатическите приеми, бил съм водещ и сценарист на „Суматоха“ и на други предавания. Имам си университетската кариера. Ако човек е академично лице, трябва ли да изглежда съсухрен и скучен? Ако пък е светско лице, задължително ли е да не е чел поне три книги? Движа се в различни среди и нямам никакви проблеми да се запозная както със светска дама, така и с бивш затворник. Един писател трябва да може да общува с всички.

Денди бе намерен паднал и с рана на главата в апартамента си близо до “Пирогов”. Открива го приятелят му – уличен музикант, който се представя с псевдонима Кристофър Кем. Момчето от Плевен живее в апартамента на Любомир Милчев от години, а двамата често са виждани заедно по столичните улици и паркове. Кристофър излиза от жилището на 17 февруари в 14 ч и се прибира в 1,50 след полунощ, когато намира Денди на земята.

Линейка откарала писателя в болница “Света Анна”, а полицията започва разследване. То установява, че както обикновено, Денди излиза с кученцето си Хиниус и започва обиколка из София.

В последните години Денди е прекалявал с алкохола и фаталният ден не прави изключение, разказали хора, които са го видели. Бил с кръв по главата още през деня. Прибирайки се към дома си, се спъвал и падал. Сам отключил и заключил вратата отвътре. Подозренията, че младият приятел на Денди има общо с нараняванията му, не се потвърдили.

Виж още:След месец в кома Денди почина в болницатаПочина светският хроникьор Любомир Милчев – Денди, съобщи Нова телевизия. Денди е издъхнал в неделя…Mar 27 2022skafeto.com