детски приказки

Днес ще ви представим 4 изненадващи факти за любимите ни детски приказки. Всеки човек има някоя приказка, която харесва повече от останалите. Но дали знаем, че повечето приказки имат оригинлни варианти, които са доста по-млачни и плашещи от преработените и популяризирани версии, които четем и до днес?

Сигурно много пъти сте чували твърдението, че един филм никога не може да надмине книгата, по която е създаден, пишат от iwoman.bg. Това важи и за детските приказки! Рядко мислим за истинското значение на приказките, които познаваме. Но ако се разровите по-дълбоко в историята и най-вече оригиналните текстове, ще видите, че Рапунцел е история за нещастна любов, при Снежанка всъщност няма мащеха, а Пинокио е трябвало да има различен завършек. И колкото по-дълбоко навлизате в една история, толкова по-интересна става. Ето няколко малки детайла от любимите ни приказки, които показват истинския живот.

1. Рапунцел е самотна майка
Много хора помнят и обичат анимационния филм за принцесата, затворена в кула. А знаете ли, че първоначално приказката за дългокосата Рапунцел не е била просто забавна история, а предупреждение за вредата от връзка преди брака? В оригиналната история принцът е идвал в кулата на Рапунцел няколко вечери подред. По-късно момичето забелязва, че роклята й става прекалено стегната, а коремът й расте от ден на ден. Мащехата на Рапунцел научава за бременността, отрязва косата на принцесата и я оставя в пустинята. Рапунцел обаче не се отказва, ражда близнаци и живее сама. В крайна сметка принцът я намира и те заживяват щастливо.

2. Снежанка е отведена в гората от собствената си майка
В класическата история на „Снежанка и седемте джуджета“ злата й мащеха завижда на красотата на младата принцеса, затова заповядва на ловеца да я отведе в гората и да я убие. Но в първото издание на историята главният злодей е самата майка на Снежанка, която я кара да бере цветя и я оставя там, защото била много досадно момиче. Образът на мащехата се появява по-късно, за да не плаши децата толкова много.

3. Котаракът в чизми не е котка
Италианският писател Джовани Франческо Страпарола е автор на тази любима приказка на малки и големи. В оригиналната версия малкото братче получава котка, след като майка му умира. Всъщност, това е фея, която се превръща в котка. По-късно Шарл Перо променя приказката, а котаракът е оставен без никакви магически сили.

4. Обувките на Пепеляшка не са стъклени
Нека да поговорим за обувките, които бяха популяризирани от „Уолт Дисни“. В една от първите версии на историята Пепеляшка носи обувки, изработени от златни нишки. Във версията на Братя Грим тя ходила на бала 3 пъти и носела обувки от коприна, сребро и злато. Само във версията на Шарл Перо се споменава за стъклени пантофки.

Вижте още:„Цар Лъв“ вече е най-касовият анимационен филм на всички времена„Замръзналото кралство“ (Frozen) задържа рекорда за анимационен филм с най-голям приход в продължени…Aug 12 2019skafeto.com„Тримата глупаци“ – класиката в българското анимационно кино. Този филм е отражение на нашата действителност! (ВИДЕО)„Тримата глупаци“ е анимация, която остави трайна следа в анимационното българско кино. Колко е акту…Aug 12 2016skafeto.com

loading...