Джет Ли
Джет Ли

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Конг фу звездата Джет Ли (Jet Li) ще играе ролята на император Тайцон в новия филм „Мулан“. Адаптиран от древна китайска история, оригиналният анимационен филм „Мулан“ на Дисни е излъчен за първи път през 1998г. В историята се разказва за млада жена, която се преструва на мъж, за да изпълни военната служба на баща си и да защити страната си.

Две десетилетия по-късно в произведенията се появява версия, в която играят реални актьори. Тя е режисирана от Ники Каро (Niki Caro) от Нова Зеландия. Освен Джет Ли, участия във филма вземат още Лиу Ифей (Liu Yifei), Гон Ли (Gong Li) и Дони Йен (Donnie Yen).

Докато красивите песни и малкият дракон Мушу (Mushu) бяха огромна част от оригиналния филм, според репортаж от USA Today, в новия „Мулан“ няма да има пеещи или малки червени дракони. Новината остави някои фенове малко разстроени.

„Пътешествието на Мулан трябва да бъде придружено от Мушу, нейния късметлийски крикет и бойния й кон!“, каза EliTe, фен на филма в китайската социална мрежа Сина Уейбо.

7 Известни холивудски филма, които са снимани в БългарияПрез последните няколко години България е домакин на някои холивудски продукции и може би е изненадв…Jul 30 2019skafeto.com

Друг важен герой в новия трейлър на „Мулан“ е сватовникът, изигран от китайско-американската актриса Пей-пей Чен (Pei-пei Cheng).

Чен е известна с участието си в много филми за бойни изкуства като „Тигър и дракон“. Поради тази причина много китайски онлайн фенове изказват теорията, че ролята й в новия филм не е да учи Мулан как да бъде примерна съпруга, а как да се бие.

Това не е първия път, когато историята на Мулан се изиграва от истински актьори.

Филм с участието на китайска актриса Джао Вей (Zhao Wei) дебютира през 2009г., но получи оценка само 6.2/10 в китайския сайт за ревюта Douban. Освен това драми за древното минало на Китай са доста често срещани на китайския пазар.

Въпреки това, цялостното приемане на трейлъра в китайските социални медии е сравнително положително. Някои онлайн потребители, обаче, посочиха какви са историческите неточности в трейлъра.

Като появата на „фуджиян тулу“, традиционна сграда в източнокитайската провинция Фудзиен (Fujian), изглежда е резиденцията на Мулан и нейното семейство, което може да означава, че Мулан е от провинция Фудзиен. Според първоначалната история, обаче, Мулан е живялa в Северен Китай.

„Отмъстителите: Краят“ детронира „Аватар“ и стана филм No 1 за всички временаМарвел анонсира повече от вълнуващи новини на Comic-Con International в Сан Диего този уикенд След д…Jul 23 2019skafeto.com

Освен това, оригиналната балада е написана някъде в периода на „Северни и Южни династии“ династия (386-589г.), докато традиционните сгради в трейлъра за първи път се появяват по време на династията Сун (960-1279 г.).

„Грешките са съвсем очевидни за китайската публика“, шегува се „Zhuiju Xiaomaolv M“ в социалните мрежи в Китай. „Може би Дисни иска китайската принцеса да си има замък.“, казва той.

Правилният избор

През последните години Холивуд е обвинен в пристрастия на расова основа. Например във филма по японското аниме „Дух в броня“ (Ghost in the Shell) главните роли, изиграни от Скарлет Йохансон (Scarlett Johansson), първоначално са били японци.

Според доклад на Би Би Си преди Дисни да обяви кой ще играе Мулан, онлайн петиция, призоваваща азиатска актриса да играе Мулан, получи над 100 000 подписа при закриването си на 30 ноември 2017г.

След това Дисни създаде кастинг офиси по цял свят за прослушване за главната роля на филма. В крайна сметка екипът се спря на китайско-американската актриса Лиу Ифей (Liu Yifei), която протестиращите счетоха за победа.

След излизането на трейлъра, зрителите похвалиха представянето на китайската актриса, като заявиха, че актрисата е „перфектният“ избор за ролята на Мулан.

Дони Йен ще играе и командир във филма, докато китайската актриса Гон Ли ще играе злата вещица. Филмът се очаква да излезе през месец март, 2020г.

Пак рекорд за филм на Marvel – „Спайдърмен: Далече от дома“В началото на месеца, на 5 юли ако сме по-конкретни, по големите екрани започна да се върти „Спайдър…Jul 28 2019skafeto.com