Димитрина Ковачева

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Горчиво-сладката любовна история на Ататюрк и българската девойка Димитрина Ковачева, за която се смята, че е оставила неизлечим белег върху живота му, ще бъде разказана с помощта на филм, който ще бъде готов през октомври 2023 г., пише турският в. „Хюриет“, цитиран от БНР.

Лентата „Димитрина“ е посветен на кратката любовна афера между Мустафа Кемал Ататюрк, основател на Република Турция, и Димитрина Ковачева, дъщеря на българския генерал Стилиян Ковачев, в началото на миналия век.

Филмът ще бъде заснет от „Фикри Харика“, базирана в Турция компания, която постигна сериозен успех с предишната си продукция – „Дилберай“.

Запознанството на Ататюрк с Димитрина започва с неговото изпращане в София като военен аташе през 1913 г. 32-годишният османски офицер се среща с Ковачева по време на събиране в българската столица, пише „Хюриет“.

През 1915 г., след избухването на Първата световна война, Ататюрк е отзован обратно в Истанбул и това слага край на романса с Димитрина Ковачева.

Виж още:Обич, обвита в легенди – обречената любов между Кемал Ататюрк и Димитрина КовачеваЕдва ли има човек, който да не е чувал за създателя на модерната турска държава – Кемал Ататюрк. Тов…Apr 30 2021skafeto.com

Трите български тайни на АтатюркСъществува хипотеза, че известният баща на модерна Турция Кемал Ататюрк е от български произход. Тов…Nov 10 2020skafeto.com

Къванч Татлъту се превъплъщава в Ататюрк във филм на Евтим МилошевБългарски и турски творци ще снимат съвместен филм за бащата на съвременна Турция Кемал Ататюрк и за…Jul 4 2020skafeto.com