забранени цветни мастила за татуировки
Снимка: cottonbro from Pexels

От 2022 г. абсолютно всички цветни мастила за татуировки ще бъдат забранени в Европейския съюз. Някои черно-бели пигменти ще останат разрешени, но до 2023 г. и те ще бъдат забранени.

За нарушение на новия закон се предвижда глоба до 50 000 евро. Същевременно време забраната на съществуващите бои не означава забрана на татуировките. Всъщност ситуацията е много по-интересна.

Официалната причина за забраната е вредното въздействие на съществуващите бои върху човешкото тяло. В началото на 2020 г. Европейската агенция по химикалите (ECHA) наложи забрана за сини и зелени цветове поради вредния им състав. Предполагаше се, че ще бъдат създадени по-безопасни алтернативи, които да ги заменят.

Само пигменти, одобрени от ECHA, ще бъдат приети за продажба. Такова разрешение вече е получено от голяма немска компания „Еdding“, известна с производството на маркери.

Хората подозират властите в монопол, а много производители на бои вече протестират срещу забраната. Мнозина виждат политиката на ECHA като опит за концентриране на производството на „правилните“ бои в ръцете на избрани компании и за установяване на контрол върху пазара.


loading...