На брачно дълголетие се радват Иван Костов и съпругата му Елена. Наскоро семейството отбелязало своята 45–а годишнина от размяната на обетите, а поводът е известен в народните обичаи и традиции като сапфирена сватба. Според поверието мъжът трябва да подари на съпругата си бижу със скъпоценен камък сапфир. След само още 5 години бившият премиер и жена му ще празнуват и златна сватба – половин век заедно, пише Ретро.

Иван Костов празнува 45 години брак (СНИМКИ)

Иван Костов празнува 45 години брак (СНИМКИ)

Всъщност Елена не е първата любов на Костов. Преди това той бил на косъм да се ожени за хубавица на име Виктория, която била съседско дете. Образованието ѝ в чужбина обаче отлага сватбата и дава шанс на бъдещия политик да срещне Елена. Двамата се запознават в слаботоковия завод „Климент Ворошилов“ няколко години преди да минат под венчилото. Девойката отишла на стаж там и сред многото работници се натъкнала точно на Костов, защото в един от складовете на фабриката, пълен с електроматериали, каса с трансформатори се счупила и паднала върху крака му. Елена веднага се притекла на помощ на непознатия Иван, без да подозира, че ще изкара с него 45 години в брачен съюз.

Двамата стават семейство чак когато Командира се уволнява от казармата. Докато трае военната му служба в 87-и артилерийски гаубичен полк в Кърджали, бъдещата му жена не спира да му ходи на свиждания заедно с майка му. Сватбата им е скандална за времето си, защото бракосъчетанието е извършено в Драгалевския манастир, тъй като двойката настоява за църковна служба. Подобно събитие е изключение за годините преди 10 ноември.

„Имахме проблеми с това, че сключихме църковен брак. Въпреки това обредът в църква е традиция и в моето семейство, а и в семейството на Иван. Всеки носи последиците от това да поеме риска, но да не наруши традицията“, казва в едно от малкото си интервюта бившата премиерша. Тя произлиза от 200-годишен драгалевски род.

Семейството ѝ имало много ниви в района на Драгалевци, воденици, хан, а гостилницата им била прочута с най-вкусния качамак в околията. Сега в същия квартал се издига и имението на Костови, където живеят и до днес. С тях съжителства и по-малката им дъщеря Яна, която е омъжена за италиански бизнесмен и ги дари с внучка. Сестра ѝ Мина няма успех като родителите си в личен план и не можа да създаде здраво семейство. Тя два пъти се развежда, като има двама големи синове от първия си мъж Георги. И в момента Мина живее във Финландия, където се изнесе преди няколко години.

Виж още:Иван Костов: Само „Има такъв народ“ може да състави правителство„Има такъв народ“ са единствените, които имат шанс да съставят правителство, каквото и да означава т…Jun 10 2021skafeto.com


loading...