Снимка: James Duncan Davidson

Докато някои са на мнение, че на планетата е пренаселено и вярват в конспиративната теория, че COVID-19 е създаден, за да намали населението, други пък смятат, че хората на Земята скоро ще бъдат притеснително малко.

От няколко месеца Илон Мъск алармира за демографската тенденция, която може да застраши и неговите грандиозни планове за бъдещето, включващи колонизиране на Марс. Преди дни в профила си в Twitter милиардерът отново предупреди, че трябва да се притесняваме много повече за колапса на населението в световен мащаб.

А ако Земята няма достатъчно хора, то със сигурност няма да има и достатъчно, които да изпрати на Червената планета. Затова всички трябва да се замислим над идеята да имаме повече деца – единственият начин да се справим с демографската криза, особено на фона на неефективните според него мерки, които предприемат организации като ООН.

Мъск прави и най-простите изчисления, които обаче за него са много важни – умножава броя на ражданията по продължителността на живота. Например миналата година в Япония са се родили около 800 хиляди деца.

Средно хората в страната живеят по 85 години. Така се получава население от 68 милиона души, което е почти двойно по-малко от сегашното – 126 милиона. Проблемът е още по-сериозен на територията на САЩ, където населението е все по-застаряващо, а демографските прогнози са все по-притеснителни.

И като привърженик на нестандартните идеи, както и на правилото, че целта оправдава средствата, най-богатият човек на света подкрепи идеята за създаване и прилагане на „синтетични утроби“, които да увеличат раждаемостта. Тя дойде като коментар под една от публикациите му в Twitter.

Предложението за инвестиция в технологии, които правят създаването на поколение по-лесно, по-бързо, по-евтино и по-достъпно дойде от Сахил Лавингия, основател и изпълнителен директор на стартъп компанията Gumroad – платформа за дигитални пазари, предава Vice.

Идеята бе подкрепена и от създателя на криптовалутата Ethereum Виталик Бутерин. Според него подобна технология може да премахне неравенството между половете в обществото. В подкрепа на думите си той приложи и графика, показваща спада на приходите на жените след отпуска по майчинство.

Разбира се, в разразилата се дискусия не липсват и критици на плашещата идея за „синтетични утроби“, които смятат, че трябва да се намерят други варианти за стимулиране на раждаемостта, които да бъдат в рамките на естественото. И вече гледаме към бъдещето с една идея повече притеснение какво ни очаква.


loading...