Мъск Манчестър чипиране Тесла биткойни Илън мъск путин крипто най-богат в света
Източник: wikipedia commons (AP PHOTO/JAE C. HONG, CC-BY-SA-4.0)

Пандемията може да се отрази негативно на мнозина, но за хора като Илон Мъск тя се оказа време за подем. Докато предстои откриването на гигафабриката на Tesla в Германия, милиардерът работи усилено по космическите си проекти, както и по Starlink – мрежата от спътници, доставящи интернет до всяка точка на света.

А успехите, които идват един след друг, очаквано оказват ефект върху финансовото състояние на Мъск. Доскоро двамата с Безос бяха в непрекъсната конкуренция за първото място в класацията за най-богатите хора на света, но в края на миналата седмица Илон постави нов личен рекорд.

Към 18 октомври нетното състояние на Мъск според Bloomberg Billionaires Index се оценява на цели 236 милиарда долара. Безос остава на второ място, но със сериозна разлика и „едва“ 197 милиарда. Трети е Бернард Арно със 164 милиарда.

През януари тази година Мъск за пръв път взе короната на Безос, който се бе настанил удобно на върха от 2017 г. насам. Собственикът на Tesla обаче успя да увеличи богатството си с цели 60 милиарда тази година благодарение на сериозния скок в цената на акциите на автомобилния производител.

Сделката на SpaceX с НАСА, която Безос обжалва, също е добавила 11 милиарда долара към състояние на Мъск. И така ако основателят на Amazon преди няколко месеца стана първият човек, притежавал някога 200 милиарда долара, то сега има да подобрява нови рекорди, поставени от прекия му конкурент Мъск. Защото личното постижение на Джеф е 211 милиарда долара.


loading...