индийски милиардер

Индийският милиардер Гаутам Адани изпревари Бил Гейтс и стана четвъртият най-богат човек в света, предаде Bloomberg. Индийският бизнесмен натрупа допълнително богатство от 36 милиарда щатски долара през тази година, което е повече от всеки друг в класацията, докато състоянието на Гейтс намаля в резултат на увеличените му хуманитарни дарения и спада на технологичните акции.

Според индекса на Bloomberg Billionaires Index нетното състояние на Адани се е увеличило до 112,5 милиарда щатски долара (156 милиарда сингапурски долара) на 21 юли,

изпреварвайки съоснователя на Microsoft с 230 милиона щатски долара.

Неговата бърза диверсификация към възобновяема енергия, летища, центрове за данни, цифрови услуги и медии е в съответствие с амбицията на индийския премиер Нарендра Моди за изграждане на нация, пише BusinesTimes Online.

Адани, чието състояние е спечелено от търговия със селскостопански продукти, въглища и пристанища, се изкачва нагоре по стълбата на богатството, доминирана преди това от американските технологични иноватори.

През април тази година Адани стана сантимилиардер (притежаваш повече от 100 млрд. долара), присъединявайки се към милиардерите като Илон Мъск и Джеф Безос.

Кой е Гаутам Адани?

Роден е през 1962 г. в семейството на дребен търговец на текстил. Започва да учи търговия в университета в Гуджарат, но се отказва още през втората година. Има интереси към бизнеса, но не и към този на баща си.

През 1981 г. по-големият брат на Гаутам Адани купува фабрика за пластмаси в Ахмедабад. В бизнес начинанието се включва и бъдещият милиардер

Друга основна дейност на Адани е търговията със селскостопански продукти в края на 80-те години, натрупа почти цялото си богатство през последните две години, инвестирайкйи в най-ралзични ейности.

Напоследък той проучва потенциални партньорства с саудитския петролен гигант Aramco, включително възможността за закупуване на дял в компанията, беше в напреднали преговори за придобиване на циментовия бизнес на Holcim в Индия и подписа споразумение за проучване на бизнес възможностите с южнокорейския производител на стомана Posco.

От Adani Enterprises, водещата компания на групата, заявиха през април, че са стартирали нов медийно-развлекатален отдел, сигнализирайки намерението му да получи достъп до бързо разрастващия се местен развлекателен сектор.

Неговият възход съвпадна с обявените от други милиардери благотворителни намерение от най-богатите хора в света. Гейтс обяви по-рано този месец, че дарява 20 милиарда долара на своята фондация, което ще надхвърли 15 милиарда долара, обещани от него и бившата му съпруга през 2021 г.

Обещанието от предходната година беше включено в индекса на богатството, когато той направи съобщението, и допълнителни 5 милиарда щатски долара бяха добавени към тази отговорност за новото обещание, което доведе нетното състояние на Гейтс до малко под това на Адани.


loading...