Камила Елизабет

Британската кралица консорт Камила отдаде почит на Елизабет Втора – „самотна жена“, която трябваше „да намери своята собствена роля“ в един свят, управляван от мъже, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В интервю за Би Би Си тя си спомни за „големите сини очи“ и „незабравимата усмивка“ на покойната кралица.

„Трябва да е било много трудно да бъде самотна жена. (По нейно време) не е имало жени премиери или президенти. Тя е била единствената, затова мисля, че е намерила сама своята собствена роля“, заявява кралицата консорт в своето първо интервю след кончината на Елизабет Втора на 8 септември.

75-годишната Камила разказва с умиление за „тези прекрасни сини очи, които, когато тя се усмихваше, правеха лицето й да свети“. „Винаги ще си спомням нейната усмивка. Тази усмивка е незабравима“, казва кралицата консорт в интервюто, чиято пълна версия ще бъде излъчена по Би Би Си днес, преди цяла Великобритания да запази минута мълчание в памет на Елизабет Втора в 20 ч. (22 ч. българско време).

Дълго време недолюбвана от британците, които я обвиняваха, че е разбила семейството на Чарлз и принцеса Даяна, Камила постепенно спечели тяхното благоволение, със своята активна ангажираност за каузи като борбата против насилието срещу жените и за насърчаване на четенето, отбелязва АФП. Елизабет Втора, която не присъства на сватбата й с Чарлз през 2005 г., даде едва през февруари тази година своето съгласие Камила да стане кралица консорт, когато му дойде времето.

Докато миналата година по-малко от половината от британците искаха Камила да стане кралица, то ново проучване, публикувано във вторник, показа, че вече 53 процента от тях са на това мнение, а само 18 на сто са против.

Държавното погребение на кралица Елизабет Втора утре ще бъде „удивителна смес от грандиозна церемония и някои много дълбоки, но много обикновени думи“, довери човекът, който ще води церемонията, цитиран от ДПА.

Главният свещеник на Уестминстърското абатство д-р Дейвид Хойл каза, че това ще бъде събитие „от мащаб, който не е нещо често срещано дори за“ него.

В готическата катедрала текат последните приготовления за държавното погребение. Участват стотици хора, които работят денонощно, на 19- и 20-часови смени, за да подготвят историческата церемония.

Хойл каза, че държавното погребение е нещо „наистина важно“ и затова трябва да бъде визуално ефектно и грандиозно. Целта „отчасти е да си припомним значимостта на (Елизабет Втора), нейното място в историята, (важната й роля) за (Великобритания) и Общността на нациите“, посочи той.

В същото време главният свещеник на Уестминстърското абатство отбеляза, че „това е погребение. Има скърбящо семейство. Личната скръб в основата на това наистина е важна.“

Междувременно в президентът на САЩ Джо Байдън пристигна в Лондон, където утре ще присъства на държавното погребение.

Той е придружаван от съпругата си Джил Байдън. Самолетът на американския президент кацна на летище „Станстед“ северно от британската столица снощи, констатира фоторепортер от агенцията.

Днес следобед (20 ч. българско време) Джо и Джил Байдън ще се поклонят пред ковчега на Елизабет Втора, който е изложен в Уестминстър Хол. Не е ясно дали тогава потокът от хора, които идват да се простят с покойната британска кралица, ще бъде спрян, за да бъде гарантирана сигурността на американския президент. При бденията на децата и внуците на Елизабет Втора, вчера и днес, опечалените продължаваха да преминават край ковчега, отбелязва АФП.

Тази вечер президентът на САЩ ще присъства в Бъкингамския дворец на прием, който ще бъде даден от новия британски крал Чарлз Трети за чуждестранните лидери, които започнаха да пристигат в Лондон.

Утре Байдън ще бъде сред 2-те хиляди гости, сред които много държавни ръководители, поканени да присъстват на държавното погребение на покойната британска кралица в Уестминстърското абатство. Церемонията ще започне в 13 ч. българско време.

За Чарлз Трети поредицата дипломатически прояви около погребението започна вчера със среща с представители на 14-те страни от Общността на нациите (преди Британската общност), на които британският монарх официално е държавен глава. Сред тях са Канада, Австралия и Нова Зеландия. Елизабет Втора бе много привързана към тази организация, която сега обаче е разклатена от изкушението на някои страни, по-конкретно от Карибския басейн, да станат републики, отбелязва АФП.

Виж още:Уволняват 100 души в резиденцията на Чарлз IIIОколо 100 служители в резиденцията на британския крал Чарлз III са били уведомени, че могат да загуб…Sep 14 2022skafeto.com

Вижте какво подразни Чарлз, докато подписва документа, че става крал (ВИДЕО)Чарлз III протоколно беше обявен за новия крал на Великобритания. На церемонията обаче бе уловен люб…Sep 13 2022skafeto.com

Какви болести издават подутите ръце на Чарлз IIIТраурът за смъртта на кралица Елизабет II още не е изтекъл, но кралските хроникьори в Англия имат но…Sep 13 2022skafeto.com


loading...