Карамазов Духовникова

Владимир Карамазов и Теодора Духовникова са любовници 23 години, сочат изчисления на „Телеграф“.

Това, разбира се, се случва на театрална сцена и във филмите. А в живота са семейни приятели и според актьора именно тази дружба помага и на двамата, за да играят убедително двойка на екран и сцена. “Радвам се, че точно с нея трябва да имам такива сцени, защото то не е толкова лесно, ако не познаваш партньорката си“, каза преди време актьорът пред „Телеграф“ по повод на екранната си любов с Духовникова. В сериалите обикновено Евтим Милошев им дава роли на влюбени. Така бе в историческата драма „Дървото на живота“. След това между тях пламна сложна екранна любов в криминалето „Дяволското гърло“. Пак под ръководството на Милошев. Затова мнозина много се изненадоха, че след като двамата се появиха в „Откраднат живот“ така и не успяха героите им да се залюбят. Карамазов осъществи връзка с Неда Спасова, която с тази си роля бе изстреляна в звездна орбита, като немалка заслуга за това има и екранният й любовник. А Духовникова в сериала залюби Юлиан Вергов. В оставащите няколко епизода от последния сезон на „Откраднат живот“ не се очаква Карамазов и Духовникова да имат любовна афера. Но пък се чува, че двамата тепърва ще играят в общи тв поредици и там най-вероятно нещата ще си дойдат на местата.

Планина

Най-големия музей в света – базираният във Вашингтон „Смитсониън“, взе две фотографии, правени от Владимир Карамазов и ги пусна да бъдат оценени от публиката в глобалната мрежа. Това е най-новото постижение на актьора, а то е с възможно най-големите размери. Основното списание към музея и базирания към него институт (нещо като американски вариант на академия на науките, но със съответните гигантски мащаби) – Smithsonian Magazine, хареса фото на родопско момче и фото на охлюви от задния двор, дело на Карамазов. В момента може да се гласува за тези две снимки. Едната е направена в най-добрите традиции на портретната фотография, а другата е цветна.

Портретната фотографията от Карамазов, която американците показаха на целия свят, се нарича „Момче от планината“. Самият актьор фотограф пояснява пред списанието на „Смитсониън“: „Това е момче от едно от селата в планината Родопите. Той се казва Юсуф. Хората в неговото село са щастливи, духовно озарени и всички те носят добротата в сърцата си. След няколко години, когато Юсуф стане възрастен, ще се изправи пред дилемата дали да остане в селото си и да продължи традициите или да отиде в града и да започне да води модерен живот. Сигурно е едно – той никога няма да забрави безгрижното си детство в планината, където са корените му“. Фотото с момчето е номинирано за най-добра фотография в света в категория „Портрет“. Има категории „Естествен свят“, „Пътешествия“, „Американски преживявания“, „Променени изражения“, „Снимки с мобилни телефони“. Самият факт да ес попадне сред избраните фотографии вече е много голям успех за професионалните фотографии. А Карамазов смята сам себе си за непрофесионалист. Макар в последните години да доказва точно обратното. Преди да започне епидемията той даваше парите си и усилията, за да обикаля света и да снима. Беше сред пясъци на Африка, после отиде сред северните фиорди отвъд полярния кръг.

Оцелял

А фотографията с охлювите се нарича „Сбогом семейство“ и нейната история е също много забележителна. За нея актьорът обяснява: „През месеците на пандемията бях изолиран и не можах да напусна дома си, както много от нас. Бях оставил само малко късче природа в задния си двор. Това беше всичко. Наистина исках да изляза и да снимам, но можех да се възползвам само от това, което имах. Фокусирах се върху това малко парче от природата. Тези охлюви бяха почти мъртви, когато ги намерих. Пръсках ги с вода, за да ги съживя, но оцеля само един. Той продължи напред по пътя си; останалите останаха зад него. Единствената асоциация, която имах в съзнанието си, беше с всички хора, които загубиха своите приятели, семейства и близки в пандемията, но успяха да се изправят и да продължат живота си“.

Карамазов признава още: „Преди година само си мечтаех да стигна до финалите на такъв престижен конкурс. Най-хубавото е, че единият кадър е типично български с малкия Юсуф от Родопите. Сега светът ще види Юсуф и ще прочете кратката история за него. Че съм финалист в този конкурс за мен е огромна награда, но ако Юсуф спечели, това ще бъде много голямо постижение и за България. От днес в село Кръстава в Родопите си имат нова малка звезда на име Юсуф“.

Актьорът разказва: „Първата ми международна фотографска публикация беше в сайта на Smithsonian Magazine. И се случи в последния ден на 2019 г. Тогава моя фотография стана снимка на деня. След това последваха още няколко такива – с друг кадър и после с друг. На третия път си помислих, че вече са ме забелязали. Малко след това получих първия имейл с новината, че съм в кратката листа на финалистите на 18-тото издание на техния фотоконкурс. Поискаха много документи, сурови файлове, описания и всички необходими неща, за да се уверят, че всичко е по правилата. Последва затишие и отново получих имейл, този път искаха файловете за печат на двата кадъра. Това беше знак, че категорично съм във финала. До 4 март 2021 г., когато всичко стана публично и официално. А новината в поредния имейл от тях – повече от хубава. Гласуването ще продължи до 31 март. Има избор на публиката и избор на журито“. Във всяка една категория са предложени по 10 снимки, една ще е победител.

Баби го черпят с компот и боб

В последните години Владо Карамазов направо се е влюбил в Родопите.

Той признава, че там се чувства спокоен и на място. А и има отлични възможности за пейзажни снимки и на хора. Родопските баби, като го видят, и веднага проявяват легендарното си гостоприемство. Черпят го с баници, компоти, боб и други вкуснотийки, които са приготвили.

Карамазов си спомня: „Отидохме да снимаме агнетата на тези хора, то стана… Милата жена ми разпъна трапеза с адски вкусните неща. На другия ден, уж само да минем да си вземем мляко, преди тръгване се разпъна още по-голяма софра, с още повече неща по нея. Коментарите са излишни. Тези хора да добри и гостоприемни. Малко по-различни от градските люде. Много им благодаря и винаги ще ги помня с добро. Да са много здрави“.

Има понякога и мило объркване, за което актьорът признава: „Жена ме обърка с… Няма да кажа кой и за да се извини ни черпи със студен компот от диви боровинки. Изпихме го! Дребните истински моменти от живота!“

Миналата година заради пандемията Родопите бяха основното място, където той пътешества. Иначе всяка година обича да ходи по различни места на света и да снима.

Маха татуировки

Преди време Владо Карамазов заличи повече от половината татуировки, които е направил на младини.

Близки до актьора издават, че е успял да се отърве от телесните рисунки чрез няколко лазерни процедури, които му стрували солидна сума.

Всичко започнало пред няколко десетилетия, когато той заедно със Захари Бахаров и Юлиан Вергов бяха сочени за бъдещето голямо трио на родния театър. Вергов обаче категорично отказвал да се рисува по тялото, докато Бахаров и Карамазов се надпреварвали. В последно време Владо се опитва да изтрие повечето от татусите, а и техниката сега е доста напреднала в тази област.

Още от Лайфстайл


loading...