Иван Костов
Иван Костов

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Рекордна пенсия в размер на 3800 лева получава Иван Костов, пише Lupa.bg. Информацията бе потвърдена както от близки до Командира, така и от експерти от НОИ, до които се допитахме. Най-голямата ирония е тази, че именно благодарение на решение на правителството на Костов, през 1999 г. пенсиите на милиони възрастни хора бяха преизчислени в техен ущърб според нови правила. Е, оказва се, че те не засягат Костов и днес 72-годишният вече бивш политик се радва на блажени старини, без да се притеснява с колко поскъпват парното и бензина.

Бившият премиер, легендарен лидер на СДС, основател на ДСБ, а в последните години – анализатор в „научна лаборатория“, е сред малкото облагодетелствани у нас, които взимат истинския размер на пенсии според дохода, който са получавали. За всички останали има таван от 1500 лева, който правителството скоро ще покачи на 3400 лв.

За Костов и други бивши държавни лидери, ограничението максимална пенсия не важи от години, тъй като е освободен от него със закон. Според Кодекса за социално осигуряване, таванът на пенсиите не се прилага за хора, които са били президента, вицепрезиденти, министър-председатели, председатели на Народното събрание и конституционни съдии. Така Костов получава пълен размер на пенсията си, който е близо 3800 лева. Бившият премиер близо 2 години е получавал и Ковид-добавка като всеки редови пенсионер, която беше 50, 60 и 120 лева в различните месеци.