Принц Чарлз срив смъртта на кралица Елизабет
Снимка: Arnaud Bouissou

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Откакто през септември миналата година Чарлз стана крал (и постави рекорд като най-дълго чакалия престолонаследник в английската история), постоянно се сблъсква с перипетиите от новата си позиция. Неколкократните протести при негови обществени прояви и цялостната му непопулярност са само част от нещата.

Към тях сега можем да добавим и провал на първото му официално посещение извън страната откакто носи титлата крал Чарлз Трети. На 26 март той и съпругата му трябваше да пристигнат във Франция, където да останат до 29-и, след което да заминат за Германия.

Визитата на Чарлз и Камила, както и срещата му с Еманюел и Бридижит Макрон, се отменят. Причината са масовите стачки и безредици в Париж и цялата страна, които се усилиха от този четвъртък. Хората излязоха на улиците заради спорна пенсионна реформа, която увеличава възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.

„Държавното посещение на краля и кралицата-консорт във Франция се отлага. Техни величества очакват с нетърпение възможността да посетят Франция веднага, щом това е възможно“, се казва в изявление на Бъкингамския дворец.

Първоначалната им програма предвиждаше официален прием във Версай, посещение в Бордо, където Чарлз и Камила да видят последствията от летните пожари в региона, визита при производители на органично вино, както и откриване на британско консулство в Бордо.

От Guardian пък цитират Сандрин Русо от еко партията Ecologie Les Verts: „Много по-важно е да бъдат чути протестиращите, отколкото да опъваме червените килими за посещението на краля“.