Късметче на деня за 12 май 2021

Късметче на деня за 28 април 2021:
Късметът ти днес: Върви напред и не гледай назад – това, което е било, не е важно за това, което тепърва предстои. 😊

На този ден:
1770 г. – Капитан Джеймс Кук на борда на кораба Индевър акостира в Австралия.
1788 г. – Мериленд става 7-ият щат, който приема Конституцията на САЩ.
1867 г. – Панайот Хитов преминава от Румъния в България с чета, на която знаменосец е Васил Левски.
1920 г. – Азербайджан става част от Руската империя.
1921 г. – Хосе Раул Капабланка става третият световен шампион по шахмат.
1932 г. – Започва използването на ваксина против жълта треска.
1945 г. – Втората световна война: Бенито Мусолини и любовницата му Клара Петачи са екзекутирани от членове на италианската съпротива.

1947 г. – Тор Хейердал в екипаж с още петима души отплават от Перу на Кон-Тики, за да докажат, че древните перуанци са населили Полинезия.
1952 г. – Дуайт Айзенхауер се оттегля от поста Върховен главнокомандващ на НАТО.
1952 г. – Влиза в сила Договорът от Сан Франциско, който слага край на окупацията на Япония от бившите Съюзници през Втората световна война.
1969 г. – Шарл де Гол подава оставка като президент на Франция, след като на референдум избирателите отхвърлят предложените от правителството реформи.
1978 г. – Първият президент на Афганистан, Мохамед Дауд Хан, е свален от власт чрез държавен преврат и убит от прокомунистически поддръжници.

1997 г. – Влиза в сила Конвенцията за химическите оръжия от 1993 за използване на химически оръжия; Русия, Ирак и Северна Корея са държавите, които не подписват договора.
1999 г. – Косовска война: България и НАТО сключват споразумение за транзитно преминаване през въздушното пространство на страната на самолети на НАТО в рамките на операция „Съюзна сила“.
2001 г. – Милионерът Денис Тито от САЩ става първият космически турист, пътувайки на руски космически кораб до Международната космическа станция.

loading...