Откакто напусна Белия дом преди близо година, Мелания Тръмп се скри от медийното внимание. Преди месеци разбрахме, че акцент на нейните усилия сега ще е инициативата й Be Best в подкрепа на децата, но нещо не бе особено дейна напоследък, пише lifestyle.bg.

Оказва се, че бившата Първа дама е решила да се пробва и на друго поприще – така актуалните напоследък NFT* творби – уникални цифрови файлове, които могат да бъдат снимки, видеоклипове, аудио и други.

Продажбите на тези единствени по рода си дигитални произведения нахвърлиха два милиарда долара само за първото тримесечие на 2021 г. и очевидно и Мелания е решила да изкара някой долар по този начин, както правят все повече известни личности напоследък.

Melania’s Vision е името на първото NFT на госпожа Тръмп. То представлява акварел на художника Марк-Антоан Кулон и „въплъщава кобалтово сините очи на Мелания“. Дигиталната творба е в продажба от вчера, 16 декември, на официалния сайт на бившата Първа дама. Цената й е 176.23 долара.

Към рисунката има и добавен звуков файл, на който чуваме Мелания да казва: „Моята визия е – гледай напред с вдъхновение, сила и смелост“. А под творбата откриваме и описание, което говори за „поучителното“ лично пътуване на Мелания – от Словения през Европа, до САЩ, включително в ролята на Първа дама.

Акварелът е описан като „амулет“, който да вдъхновява колекционера, който го закупи, и да му вдъхва сила и надежда. Добавено е и пояснението, че част от приходите от продажбата на NFT творбите ще бъдат дарени в подкрепа на инициативите за деца, които Мелания организира.

От сайта на бившата Първа дама разбираме още, че първото дигитално произведение, което пуска в продажба, няма да е и последно. Тя планира на определени интервали да качва на сайта си нови NFT творби, с които да събира финансиране.

Това е първата й публична инициатива след напускането на Белия дом, с която има за цел да осигури по-широк достъп до компютърните технологии на колкото се може повече деца, предава Artnet News.


*Незаменим токен (NFT) (non-fungible token) е уникален запис в даден блокчейн. NFT могат да се използват за представяне на елементи като снимки, видеоклипове, аудио и други видове цифрови файлове. Достъпът до всяко копие на оригиналния файл обаче не е ограничен от NFT. Копията на тези цифрови записи са достъпни за всеки, независимо че NFT предоставя на собственика доказателство за собственост, отделена от авторските права.


loading...