Мийковци

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Известната диетоложка от ливански произход Енджи Касабие е купила наскоро голяма къща в красивото еленско селце Мийковци, съобщава местният сайт Янтра днес.

Според местните, селцето е наречено на името на търновеца Мийко – негов основател. По време на обсадата на Търново от турците, част от болярите, книжовниците от Търновската книжовна школа на патриарх Евтимий, благородниците и първенците от града решават да излязат през таен подземен изход под Янтра и да отидат в Преслав. Оказало се, че околността е завзета от турците и решават да се заселят в Еленския балкан. Всеки род отсяда в отделна долчинка и така възникват махалите Мийковци, Игнатовци, Узуните, Ралиновци, Дуфльовци, Атларците, Хъневци, Топузите…

Ливанската принцеса, както мнозина наричат Енджи, и нейният съпруг Рабих ел Зейн, който е Мистър Ливан, са купили построена къща за гости, която не мислят да отдават под наем, а самите те да живеят в нея. Сега са се заели да я направят по свой вкус, търсят и хора, които да им помагат в поддръжката ѝ.

През миналата година стана ясно, че Димитър Рачков също е инвестирал в имот в Еленския балкан. Той си е купил земя в махала Кожлювци. До мястото обаче няма прокаран път, затова актьорът поиска да построи такъв. Рачков отправи искането си по време на обществено обсъждане на бюджета на община Елена. Бургазлията се аргументира, че в момента достъпът до махалата, която няма нито един постоянен жител, е много труден. Става дума за 700 метра от по-голямото село Буйновци до Кожлювци, които са на чакъл.

Махалата се оживява предимно в събота и неделя, когато хората от Търново, Елена и другите градове наоколо се прибират по родните си домове. Там има само един регистриран постоянно живеещ. Въпреки че една къща в Кожлювци струва между 25 и 30 хиляди лева, Рачков е предпочел да купи само земя и сам да построи вила.

Запознати припомнят, че волейболната легенда Любо Ганев има имот в Дърлевци, Силвия Кацарова и съпругът ѝ – милионерът Любомир Димитров, имат къща в Средни колиби. Чаровната телевизионна водеща от bTV Деси Стоянова пък може да бъде видяна в Крилювци, където има своя собственост.

Още от Лайфстайл