Златният Орфей

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Да се възроди „Златният Орфей“. Такава готовност за помощ е изразил Филип Кирков при посещението си у нас. По време на гостуването си той е разпитал дали в момента се провежда песенен конкурс в България, подобен на емблематичния за соцвремето фестивал, както и каква е причината него вече да го няма.Филип Киркоров вдига София на крака в края на септември! Ето какво е замислил Кралят на руската поп музика (СНИМКА)С фамозен концерт на 25 септември в зала 1 на НДК в София ще приключи българската обиколка на краля …Jun 23 2017skafeto.com

Това разкриха пред „България днес“ от екипа, който се е грижел за престоя му у нас. Киркоров не е единствената звезда, която повдига темата за възкръсването на най-известния фестивал от близкото минало. Изпълнители като Михаил Белчeв и дори голямата прима Лили Иванова изразиха желание отново да има песенен конкурс.

„Жалко е, че го няма този фестивал. Само ние губим. Бяхме в едно прекрасно място в Европа с него. Държавата се отказа от него и вече няма как да стане. След като няма място за провеждането му в Слънчев бряг, фестивалът е обречен. Трябва много задружни усилия, за да се случи“, споделя легендарният музикант Мишо Белчев.

Честването на 60-годишната на курорта Слънчев бряг засили интереса към фестивала, като дори министър Николина Ангелкова се изказа по въпроса.
„Желанието ни е да изградим конгресен център на територията на комплекса. И когато това се случи, ще намерим начин да върнем „Златният Орфей“, коментира Ангелкова.
Не такъв оптимист за бъдещето на „Златният Орфей“ е синът на основателя Генко Генов – Райчин. Според него от години има много идеи, които няма как да се реализират.

„Винаги, когато има някаква годишнина, започват разговори на тази тема и ентусиазъм, който после секва. Несериозно е да се говори, че някоя звезда иска просто да възроди фестивала и то ще се случи“, убеден е Райчин. Според него големият проблем не е дори финансов, а това, че няма място, където да се проведе.

„Имаше идея преди години да се ползва летният театър в Бургас. Но това няма никакъв смисъл, защото там си има фестивал „Бургас и морето“. Няма логика да се направи още един“, споделя Генов. „Златен Орфей“, който да се проведе в зала в София, също никога не е стоял на дневен ред, подчертават от фондация „Генко Генов“.

Според сина на основателя по времето на баща му конкурсът е носил не само реклама на страната ни, но и много добри приходи. Райчин подчертава, че организацията на фестивала струва много по-малко, отколкото участие е „Евровизия“ например. Той е категоричен, че работата на държавата не е да даде пари за конкурса, а да създаде условията той да се проведе.

„Баща ми е измислил формулата да бъдат популяризирани българските курорти с български песни. Само три години след началото на фестивала той се сдобива с международна част“, разказва Райчин. Той напомня, че в далечната 1972 години родният конкурс е бил най-гледаното събитие в Европа, като дори изпреварва олимпиада в Мюнхен по данни на Международната организация за радио и телевизия, известна като Интервизия по това време.

Последният опит за възраждане на „Златният Орфей“ бе през 2015 година. Тогава той се провали заради конфликт между фондация „Генко Генов“ и анонимен спонсор, предложил да покрие разходите за изданието срещу откупуване на правата за следващите 10 години. Фондацията, учредена в името на дългогодишния директор на „Златният Орфей“, се опитваше да събере близо 300 000 лева за финансиране на събитието. Тогава се появява мистериозен до днес дарител.

Генов сподели, че самоличността на „спонсора“, изразил готовност да покрие пълната сума, така и не е станала ясна за организаторите.
Беше много странно, никой не разбра името и какво стои зад това внезапно желание. Не можеше ей така да подарим фестивала, без дори да знаем на кого го даваме“, разказа Райчин пред „България днес“ за провала на последния опит.Бившият съпруг на Алла Пугачова поръчал убийството на Филип КиркоровРуската световноизвестна, легендарна поп певица, композиторка и киноактриса Алла Пугачова и руската …Mar 13 2019skafeto.com


loading...