Каквото и да се каже за музикалния талант на Едит Пиаф, все ще бъде малко. Нейното завладяващо сценично присъствие направи истинска революция във френската музика и я изстреля по върховете на световните класации. Прочувствената й песен Ne me quitte pas (Не ме напускай) е един от многото върхове в чудесния й репертоар.
Едит Пиаф, родена като Едит Джована Гасион, е популярна френска естрадна певица, представителка на френския шансон, смятана за символ на Франция.
Тя е майстор на баладата. Нейната музика е отражение на трагичния ѝ живот. Най-известните й песни са „La vie en rose“ (1946), „Milord“ (1959), „Non, je ne regrette rien“ (1960). Едит Пиаф е една от най-великите певици на Франция. Животът й е изпълнен с контрасти и странности – световна слава, лични нещастия, малка и крехка фигура, но мощен и характерен глас.За мнозина това е най-великата френска песен. За нас е един незабравим химн на любовта от Жак Брел (ВИДЕО)Въпреки че ни напуска твърде рано и само на 49 години, Жак Брел е считан и до днес за един от големи…Nov 20 2017skafeto.com

През 1935 година Louis Leplée, собственикът на нощния клуб „Le Gerny”, открива Пиаф в района „Пигал“. „Le Gerny“ се намира на Шан-з-Елизе и се посещава, както от горните, така и от долните социални класи. Льопле я убеждава да пее, въпреки нейните притеснения и ѝ дава прозвището Момичето Врабче (La Môme Piaf) заради дребния ѝ ръст – едва 1,42 m. Това име ѝ остава за цял живот.
Льопле я учи на основните принципи на сценичното поведение и настоява тя да облече черна рокля, която става запазена марка при изпълненията й. Льопле влага големи усилия да й осигури максимална публичност и на дебютната й вечер пристигат много знаменитости, сред които актьорът Морис Шьовалие. Представленията в нощния клуб водят до записването на две нейни песни през същата година. Една от тях е написана от Marguerite Monnot, с която Пиаф си сътрудничи през целия си живот.

На 6 април 1936 година Льопле е убит. Едит Пиаф е разпитана и обвинена като съучастник в убийството, но е призната за невинна. Льопле е убит от гангстери, които в миналото са свързани с Пиаф. Медиите се настройват срещу нея и кариерата й е заплашена от провал. За да възстанови образа си, тя наема Реймонд Асо, с когото после има връзка.
Той променя името ѝ на Едит Пиаф, забранява на нежелани хора да се срещат с нея и възлага на Моно да пише песни, които отразяват или намекват за някогашния живот на Пиаф по улиците.
Едит Пиаф умира от рак на черния дроб на 47 години във вилата си в Plascassier на Френската ривиера на 11 октомври 1963 година. Нейните последни думи са: „Плащаш си за всяко проклето глупаво нещо, което си направил в живота си“. Тялото й е положено в гробището Пер Лашез в Париж, до дъщеря й Марсел. Въпреки че е отказано погребение от римокатолическия архиепископ поради начина й на живот, погребалното шествие привлича десетки хиляди опечалени по улиците на Париж, а на церемонията на гробището е посетена от повече от 100 000 поклонници.

Невена Цонева е много талантлива! Нека се насладим на прекрасното й изпълнение на тази велика песен (ВИДЕО)В българската музика има някои песни, които са вечни. Те са съвършено съчетание между мелодия, текст…Nov 9 2017skafeto.com


loading...