Мъск Хелоуин

Илон Мъск, най-богатият човек на света, основател на Tesla и отскоро собственик на Twitter, е решил да празнува Хелоуин в Румъния, като за целта е наел замъка Бран в Брашов за частно парти, в което ще участват и редица други милиардери и холивудски звезди, съобщава в. „Либертатя“, цитиран от БТА.

Информацията е била потвърдена за изданието от източник, близък от организаторите на партито.

Според изданието Медия Флукс сред поканените на партито са актрисата Анджелина Джоли, основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин, основателят на PayPal Питър Тийл и други приятели на милиардера, включително и румънци.

Телевизия Про ТВ съобщава, че Мъск вече е пристигнал в Румъния, а първата му спирка е била в курорта Пояна Брашов. Там той и останалите гости от групата били посрещнати с хляб, сол и сливова ракия, а след това било организирано празненство с лагерен огън и румънски танци. За целта била избрана туристическа хижа в Пояна Брашов в изолиран район, където гостите пристигали с миниванове.

Подробности от събитието били разкрити, след като някои от гостите публикували снимки в социалните мрежи. Те носели костюми от сериала „Война на тронове“, а лицата им били покрити с маски или изрисувани, отбелязва телевизията.

Самият Мъск е публикувал съобщение в Туитър, в което пише: „Прясно изпеченият хляб и сладкишите са една от големите радости в живота“, което според изданието потвърждава присъствието му в Пояна Брашов.

Същевременно новината за посещението на Мъск породи вълна от забавни коментари в социалните мрежи, много от които иронизират състоянието на пътната мрежа в Румъния, пише Зиаре.

„Пристигнаха с хеликоптери, защото по нашите пътища … щяха да стигнат след края на купона“, „Добре, че не е взел влака, че трябваше да тръгне миналия месец“, „Може пък така да се реши да инвестира в телепортирането – решение, което със сигурност ще бъде открито преди магистралата Букурещ-Брашов“, са част от публикациите по темата.

„Илон Мъск, човек, който би могъл да празнува Хелоуин буквално на Луната, избра Румъния. Някакво си лого с листа или други глупости няма място в рекламата на страната, когато логото само е избрало нас. Брандът на страната е Дракула. И да искаме, и да не искаме, така сме идентифицирани по цял свят. Една страна, която се върти около една история, а не една история, която се върти около една страна, защото и този път не направихме нищо. Направи го един писател и ни се лепна етикет. Оттук нататък зависи от нас как ще се рекламираме. Потенциалът се вижда тези дни. Напълно!“, коментира друг потребител.

Над 600-годишната история на замъка Бран

Няма доказателства, че домът на благородника-кръвопиец в романа на Брам Стокър е именно замъкът Бран, а самият автор никога не е посещавал Румъния, но се предполага, че описанието му е било вдъхновено от илюстрация на замъка Бран в научно-популярен труд за Трансилвания на Чарлз Бонър от 1865 г.

Изграден върху стръмна скала, замъкът Бран в момента приютява музей със същото име, който се простира върху четирите етажа на сградата, посочва агенция Медиафакс. Макар че чуждестранните туристи идват ежегодно в търсене на легендата за граф Даркула, над 600-годишната история на замъка също е много вълнуваща, отбелязва медията.

Тя може да се проследи назад във времето до 13-ти век, когато рицари от Тевтонския орден получават от унгарския крал Андраш Втори областта около днешния град Брашов, за да защитават югоизточната граница на Трансилвания от куманите и печенегите, и през 1226 г. издигат дървено укрепление, което по-късно е разрушено.

Строежът на каменен замък на същото място завършва през 1388 г., а ролята му в историята на Трансилвания става все по-важна през следващите векове. През 1441 г. турците започват нашествие в Трансилвания, но унгарският владетел Янош Хуняди ги разбива при крепостта Бран.

През 1459 г. армията на влашкия владетел Влад Цепеш преминава през Бран и напада Брашов, за да реши конфликт между Влахия и местните саксонци (саши). Той опожарява околностите на града и избива стотици саши, поради което за отмъщение те го описват в историческите хроники като изключително кръвожаден тиранин, разказва официалният сайт на замъка Бран.

През 1918 г. Трансилвания става част от Румъния, а през 2020 г. гражданите на Брашов подаряват замъка на кралица Мария Румънска. По време на комунистическия режим той е превърнат в музей, а през 2006 г. след серия от съдебни дела замъкът е върнат на законните наследници на принцеса Иляна, най-малката дъщеря на крал Фердинанд Първи Румънски и кралица Мария.

Замъкът Бран е вторият най-посещаван туристически обект в Румъния след замъка Пелеш в Синая, като преди пандемията е посещаван от над един милион туристи годишно, а оборотът на компанията, която администрира замъка, превишава 7,7 милиона евро, пише изданието Brasov.net. Пандемията обаче нанася тежък удар върху туризма – замъкът е затворен за четири месеца през 2020 г., посетителите за цялата година са едва 250 000, а заради много ниските приходи се налага и съкращаване на персонала. През 2021 г. броят на туристите започва отново да нараства, като през първите десет месеца на годината са регистрирани 337 000 посетители.

Още от Лайфстайл


loading...