Снимка: Nuno Coimbra

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Преди 8 години Изабел душ Сатнуш стана най-богатата жена в Африка с нетно състояние, изчислявано на 3,5 милиарда долара. Дъщерята на дългогодишния президент на Ангола успя бързо да натрупа активи, като семейството ѝ се възползва максимално от властта на баща ѝ, пише money.bg.

Днес той вече не е държавен глава на африканската държава, а империята на Изабел душ Сантуш вече е в миналото, след като тя беше обвинена в корупционни схеми, ощетили Ангола, а притежаваните от нея активи бяха замразени в резултат на съдебни дела, водени в три различни държави.

От Forbes разказват, че след като преди 8 години я обявяват за най-заможната дама на Черния континент, днес след като тя няма достъп до своите активи и е малко вероятно това да се промени, душ Сантуш вече не е възприемана като милиардер.

Животът за дъщерята на анголския президент се променя драстично за по-малко от десетилетие. Някога наричаната африканска принцеса е собственик на частен остров в Дубай, на скъпо жилище в Лондон, както и на луксозна яхта за 35 милиона долара.

Според това, което се знае за нея в момента, е че тя прекарва времето си, като пътува между двете дестинации. През октомври в Дубай нейният съпруг Синдика Доколо загина в автомобилна катастрофа, а по-късно беше погребан в английската столица.

Как обаче Изабел душ Сантуш стигна до върха и след това се отправи стремглаво надолу?

Изабел душ Сантуш е най-голямата дъщеря на анголския президент Хосе Едуардо душ Сантуш, управлявал страната между 1979 и 2017 година. Докато той е начело на богатата на петрол африканска държава, дъщеря му успява да придобие значителни дялове в компании от ключови за Ангола индустрии – от банковия сектор, през добива на диаманти до телекомуникациите.

Половината от тези активи на душ Сантуш са в португалски дружества, като се има предвид, че страната е бивша колония на Португалия, която става независима през 1975 година. Постепенно тя се превръща в най-влиятелното име в бизнеса в родината си, а през 2013 година Forbes я обявяват за милиардер.

Няколко години по-късно активните инвестиции на Изабел душ Сантуш именно в Португалия започват да будят съмнения. Там тя придобива дялове в няколко банки, в медийни компании, както и в инженерна компания. По думите на Ана Гомеш, която е бивш член Европейския парламент и част от португалската Социалистическа партия, разширяването на портфолиото на душ Сантуш в страната повдига въпроса за източника на парите, с които прави тези покупки.

„Когато купуваше банки в Португалия, продължавах да се питам откъде идват парите ѝ. Питах се „Защо ѝ позволяваме да пере пари през нашата система?“, казва тя. Реакция от страна на португалските власти обаче липсва.

Снимка: Nuno Coimbra

Началото на края

Всичко за Изабел душ Сантуш започва да се променя през 2017 година, когато баща ѝ слиза от президентския пост и на негово място идва Жоао Лоуренсу. Той обещава, че ще се бори с корупцията в Ангола и само 2 месеца след встъпването му в длъжност душ Сантуш е освободена от ръководния пост в държавната петролна компания Sonangol.

По-тежкият удар идва в края на 2019 година, когато заради започнало разследване за корупция и пране на пари анголският съд замразява активите в страната на душ Сантуш и на съпруга ѝ.

През януари 2020 година семейството е обвинено в присвояване на активи и пране на пари. Заедно с това те са обвинени за това, че са причинили загуби за държавата в размер на поне 1,1 милиарда долара. Месец по-късно Изабел душ Сантуш става обвиняема и в Португалия, като нейните активи там също са замразени. Следва разследване и във Великобритания, свързано с компанията ѝ Unitel.

След тези действия от миналата година, редица медии излязоха с информация, че Ангола ще издаде международна заповед за ареста на Изабел душ Сантуш. Но досега подобни действия липсват, а самата тя има право свободно да пътува между Дубай и Великобритания.

Вижте още:
24-годишен милиардерски син почина след свръхдозаСинът на милиардера Питър Брант и на супермодела Стефани Сиймор почина от свръхдоза. 24-годишният Ха…Jan 20 2021skafeto.com

Милиардер се надява, че COVID паспортите ще улеснят пътуваниятаОснователят на Virgin Galactic милиардерът Ричард Брансън заяви, че се надява COVID паспортите да бъ…Jan 20 2021skafeto.com