https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Светът има нов най-млад милиардер. 25-годишният Александър Уанг израства в сенките на американската програма за ядрени оръжия и напуска Масачузетския технологичен институт на 19, за да стане съосновател на компанията Scale AI. Сега компанията му работи с военновъздушните сили, армията и големи имена като General Motors и Flexport.

Александър Уанг буквално е израснал в Националната лаборатория в Лос Аламос в Ню Мексико – секретното място, където Съединените щати разработиха първата си атомна бомба по време на Втората световна война. Родителите му са били физици, които са работили по оръжейни проекти за военните.

В момента младежът също го прави: шестгодишната компания на Уанг, Scale AI вече е подписала три договора на стойност около 350 милиона долара, за да помогне на американските военновъздушни сили и армия да използват изкуствен интелект. Доста впечатляващо за 25-годишен.

Технологията на Scale анализира сателитни изображения много по-бързо от човека, и определя колко щети биват нанасяни в Украйна. Освен това над 300 компании, сред които GM и Flexport, използват Scale.

„Всяка индустрия е свързана с огромни количества данни. Нашата цел е да им помогнем да отключат потенциала на данните и използват AI“, коментира Уанг.Той се появи в списъка на Forbes 30 под 30 през 2018 г.

Миналата година оценката на Scale достигна 7,3 милиарда долара, а приходите са приблизително 100 милиона долара. Уанг притежава приблизително 15%, или стойност 1 милиард долара, което го прави най-младият милиардер в света. След него се нарежда Педро Франчески, 25-годишният бразилски съосновател на компанията за кредитни карти Brex.

„Казах на родителите си, че това ще бъде нещо, което ще направя за лятото. Очевидно никога не съм се връщал в училище.“

Като дете Уанг е запален по математическите науки и участва в национални състезания по математика и програмиране. Още на 12 години той се регистрира за първото си национално математическо състезание с намерение да си осигури безплатен билет за Disney World.

На 17 години вече работи на пълен работен ден сайта Quora, където се среща със съоснователя на компанията му Scale Луси Гуо. Двамата основават компанията през лятото след първата година в университета Масачузетс, с инвестиция от американската компания Y Combinator.