Павел Поппандов

Заведение пред 19-етажен жилищен блок в столичния кв. „Красно село“ блокира довършването на санирането му. Близо 250-те живеещи в него излязоха на протест в края на февруари, а недоволството бе поведено от техния съсед – актьора Павел Поппандов, известен с активната си гражданска позиция.

Главният вход на сградата, известна от години като „блока на кинодейците“, е неизползваем, защото пред него има кафене, към което е построена незаконна пристройка. Ако тя не бъде премахната, санирането на блока няма да бъде завършено. Живеещите се обърнали за съдействие по казуса към община „Красно село“. Зам.-кметът Николай Веселинов им обяснил, че са взети мерки, предупредили са собствениците на кафенето и изчакват те да премахнат незаконно изградената конструкция.

В интервю за Ретро Павел Поппандов обаче алармира, че до момента няма никакво развитие по техния казус.

– Г-н Поппандов, казвате, че проблемът с незаконната пристройка пред вашия блок продължава да не се решава и това пречи за санирането му. Какво ще предприемете вие и вашите съседи?

– Централният вход на блока ни е преграден от незаконна пристройка към кръчмата отпред. След като няколко медии повдигнаха въпроса, след като е уведомен и началникът на районната противопожарна служба полк. Илчев, сигнализирана е и районната прокуратура, до този момент незаконната пристройка продължава да си седи. Питам, има ли в България институция, която може да разреши нашия проблем?Да обърна внимание и на странния факт, че за 30 квадрата, без да се бори тротоарната площ, която е около 20 квадрата, заведението плаща на общината наем от 112 лева?!

Ние, живеещите около 250 души, сега вече се обръщаме към г-жа Фандъкова и службата за технически надзор към Столичната община с призив да въздействат по някакъв начин на общината на район „Красно село“. Нека не забравят, че са избрани и от гражданите на община „Красно село“. Иначе се получава: Щом като кметът не е наш, проблемът си е ваш.

Свидетели сме на поредното незаконно строителство. В нашия блок има възрастни хора, трудно подвижни, много деца, майки с бебета. Блокът е направен така, че има три входа, които служат и като аварийни изходи. В момента два от тях са затворени – единият заради ремонта, другият заради заведението. В случай на аварийна ситуация като пожар или земетресение хората са поставени в риск заради незаконната конструкция. Още от 18 август м. г. има издадена заповед за нейното премахване. И до днес нищо не се случва.

Санирането на блока е на стойност 1 милион и 500 хиляди лева. Проблемът с пристройката спира процеса и без премахването й строителната фирма не може да издаде Акт 16. Защото този акт трябва да бъде съгласуван с противопожарната охрана, а според нея навесът е затворил входа и това крие рискове за сигурността на живеещите.

– Но нали зам.-кметът на „Красно село“ Веселинов е уверил, че са взети мерки по казуса с незаконната конструкция?

– Взети са, но само на думи. И това продължава втори месец.

– Вие организирахте протеста на съседите си в края на февруари. Какво ще последва от страна на живеещите в блока, ако не се появи реакция на вашите протести?

– Сега се обръщаме към голямата община и официалните оторизирани органи, които се занимават с такива проблеми, за да видим дали те могат да намерят решение. Или подтикват живеещите в блока към самоуправство.

– И в какво може да се изрази това самоуправство?

– В това да излязат млади хора и да махнат този навес. Може да се стигне и дотам. Разбира се, не желаем по този начин да бъде решен проблемът. Но ако в крайна сметка в България няма институция, която да го реши, ще стане на принципа каквото повикало – това се обадило.

– Но за евентуално самоуправство живеещите ще бъдат санкционирани.

– Да, ние ще бъдем санкционирани, ама той защо не е санкциониран?!

– И защо не е според вас? Какво ви говори този типичен за нашите ширини случай?

– То е ясно какво говори. Говори или за тотално безхаберие от страна на съответните органи, или за някакво скрито рушветчийство. Това подозираме. При такъв нисък наем – 112 лв. за 30 квадрата… Това ни кара съвсем сериозно да мислим, че има нещо.

– Вие и съседите ви контактувахте ли директно със собственика на заведението?

– Не, той се крие. Преди време сме говорили с него, помолихме го официално, той нищо не казва и нищо не предприема. В момента кафенето не работи. От енергото са му изключили тока, защото явно не си е плащал, спрели са му и водата. Всичките тези сметки по всяка вероятност се трупат на общия ни водомер и топломер и това се разхвърля от съответните служби по сметките на отделните живеещи. А сумите, които не е платил, са: за вода – 387 лв. и 83 ст., за парно – 2286 лв. Така че проблемът час по-скоро трябва да се реши.

– Улисан в битово-институционални проблеми, остава ли ви време да се поддадете на паниката около опасния коронавирус, който вече е и в България, страхувате ли се, г-н Поппандов?

– Не мога да кажа, че до такава степен се страхувам, но, естествено, като всеки човек изпитвам притеснение. Вземам мерки, каквито би трябвало да вземе всеки грамотен човек. Да избягвам посещение на места, където има струпване на много хора, избягване на градския транспорт… И другото е въпрос на лична хигиена.

– Мислите ли, че изкуствено се раздухва повсеместна паника?

– Не мога да кажа. Но ми се струва, че е проблем тази полуграмотност, която съществува у нас, българите. На хората действително трябва по някакъв начин ежедневно да им се напомня, белким човек се сети да си мие ръцете поне по три пъти на ден.

– В момента върлува и страх от новата бежанска вълна, има ли според вас опасност за българската граница?

– Не, не смятам, че има опасност. Защото в момента ние държим един особен коз, за който никой не казва нищо. Ердоган е вложил стотици милиони, не знам дали не е и милиард по отношение на газопровода „Турски поток“. Ако евентуално пак се струпат бежанци на нашата граница, ние можем да затворим тръбата на „Балкански поток“. Така си мисля. Все пак не бива да се изключват и личните контакти на премиера Борисов с Ердоган.

– Може да се разчита на това ли?

– Е, на това не може изцяло да се разчита, защото Ердоган прави това, което му е изгодно и е най-добре за Турция. И ако това му е изгодно, той няма да се замисли изобщо. Неслучайна е поговорката: „Интересът клати феса“. Но има и друго. Самите чужденци – от интервютата, които съм слушал, не желаят да минат през България. Защото, ако минат оттук, трябва да изминат около 400-500 км, за да стигнат до Сърбия. А сръбската граница по същия начин много добре се пази. И те предпочитат да минават по вода до Гърция и после по най-прекия път към Западна Европа.

Виж още:Павел Поппандов: Славчо, като дойде от Учиндол, го разпознаваха само майка му и баща муБогатата творческа биография на знаменития актьор Павел Поппандов дълги години е свързана и с БНТ, к…Dec 9 2019skafeto.com

Поппандов гневен: Къде е моралът на Мамалев?Актьорът Павел Поппандов обяви, че няма да участва в готвения в НДК концерт под надслов „Спомен НЛО“…Oct 26 2019skafeto.com

Павел Поппандов с интересно откровение – имало е възможност да не се снима в „Оркестър без име“Чествания в цялата страна ознаменуваха 100 години от рождението на големия писател Николай Хайтов, к…Sep 20 2019skafeto.com

loading...