пенев

Треньор номер 1 на България за XX век Димитър Пенев празнува своя 76-и рожден ден днес на 12 юли. Стратега от Мировяне получи поздравления от БФС по повод празника си, като успехите му начело на ЦСКА и националния отбор на България са исторически. Пената е прочут с футболните си успехи като ръководител на националите по време на САЩ’ 94, но и като един от най-големите творци на футболни бисери. Вестник „България Днес“ припомня някои от най-зрелищните изказвания на Пената:

– Кременлиев, ти ще пазиш номер 11, Златков (б.р. всъщност Златко Янков), ти ще си с Кантона.
– Ама те са един и същ човек!
– Тогава двамата ще се разберете някак си…Стоичков и останалите избухват в смях, а Ицо изкрещява: “Пена, Кантона играе с № 11, значи говориш за един и същ футболист!” Вместо да се смути, Димитър Пенев си повдига леко очилата и “застрелва” с поглед Ицо: “Не ми кудкудякай, щото ти няма да решиш мача. Я Любчето (б.р. – Любослав Пенев), я Емил (б.р. – Костадинов) ще го реши!” Както и става… След историческата ни победа с 2:1 освен с типичния си шопски хумор Пената вече е известен и с оракулските си способности. (Разбор в съблекалнята преди великия мач с Франция на „Парк де Пренс“, 1993 г.)

– Аз треньор отново? Не виждам какво лошо! Йохан Кройф почина, а после стана треньор на Каталуния. (За постоянните си завръщания начело на ЦСКА и националния отбор).

– „Познавам австрийците, много добър отбор. Бил съм и на стадионът им – „Кратера“ (бел. ред. всъщност „Пратера“ е обшествен парк, в който се намира стадион „Ернст Хапел“). Около него има много люлки.“ – Стратега коментира Австрия.

– Запознайте се с новия си другар. Иван Трифонов от „Янтра“. Абе не знам дали е Иван или Трифон, но трябва да му поогънем краката, щото са малко криви. Страх ме е да не му пробутат лесно топката между тях. (Представя на отбора новия играч на ЦСКА Трифон Иванов през 1988 г.)

– Момчета, тренировката ще се води от Краси Борисов, ако ви стане студено, ще пуснем лампите.

– Пенев нарежда отбора: „Ти ще играеш в ляво, ти в дясно, ти в центъра“, Иво Димов: Ама Пена, ние станахме 12! Димитър Пенев: Щом толкова говориш, сега няма да играеш!

– Нигерия ни разгромява с 3:0 в първата среща в нашата група през 1994 г. в САЩ. В съблекалнята цари мрачно мълчание. Пената отива при Трифон и му казва: “Тия чернилки толкова ли воняха, че с Хубчев ви беше страх да ги доближите?“.

– След 1:2 от Италия на полуфинала Пената пак прави разбор. И за пореден път бърка името на Златко Янков: “Златков, що така му даваше на Баджо да прави каквото си поиска с топката? Да не ти е баджанак?! Насо (б.р. – Наско Сираков), ти добре изработи дузпата, ама онзи Костакурта ли е, Костахуйта ли е, само във врата ти дишаше“.

– На пресконференцията го питат: “Г-н Пенев, как смятате да неутрализирате най-добрите играчи на мексиканския тим Луис Гарсия- Аспе?” Следва култов отговор: “Лесно. И тримата ги познавам отлично от записите, които им гледахме! Луис е най-техничен, а Гарсия и Анте са бавни, но играят с умисъл“. Луис Гарсия и Алберто Аспе са двама души.

– „Младият Барбуков“ (става дума за Димитър Бербатов).

– „Какво ми се пръскаш със скъпи парфюми. Това да не ти е модна къща. И стига си ги баламосвал другите с истории за света и за райската империя. Мен не ме интересува дали знаеш кой е Цезар, Мезар или Пезар. Аз искам да играеш футбол, ако не ще те пратя да учиш в БАН“ (Пенев към Иво Димов)

– Теренът е неудобен, нищо, че е зелен отгоре.

– „Паднахме се срещу едни….ТНС ли бяха, ТКЗС ли бяха?“

– „Не са нищо особено. Имат само двама нападатели, близнаци. Единият е на 26 години, другият на 27. С тях трябва да се внимава“. (Представя на ЦСКА бъдещия съперник „Динамо“-Минск).

– „Испанците от „Атлетико“ се опасни! Особено онова, къдравото, Киков (б. р. Кико). Имат и бразилче – Жмуньо (б. р. Жуниньо), който направо скрива топката. Затуй, получим ли записите, ще ги разузнаем подробно. Лулчев, не ми се прозявай, щото оня дингил – къдравото, ти ще го пазиш. Да видим ставаш ли за юнак и за златна ябълка, или змеят ще те изяде. (Преди сблъсъка на ЦСКА с „Атлетико“ Мадрид за Купата на УЕФА, 1998 г.).

– Закъснях с промените. Видя се влизането на тези двамата (б.р. Благо Георгиев и Янков) и на следващия, третия (б.р. Христо Йовов). Трябва да благодаря на Жоро – вратаря, който спаси дузпа и още 1-2 гола.

Виж още:Дръж се Земьо, шоп те гази! И Димитър Пенев влиза в политикатаЛегендарният треньор Димитър Пенев официално бе представен като кандидат-депутат в листите на ВОЛЯ и…Mar 2 2021skafeto.com


loading...