Петя

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

За първи път чухме нейното име преди няколко месеца, когато се появи на кастингите на тъмно в „Гласът на България“, но истината е, че тепърва ни предстои да слушаме за него все по-често, тъй като преди седмица тя стана големият победител в осмия сезон на предаването. 21-годишната Петя от Варна направи силно впечатление още с първата си поява на сцената в шоуто, а за това свидетелства и факта, че видеото на тогавашното ѝ изпълнение на песента „Аврам Зорница думаше“ се превърна в абсолютен хит в YouTube, гледано над 1 милион пъти. Но, както се казва, това бе само началото.

Момичето нито веднъж не изневери на любовта си към нашия фолклор, осигурил ѝ първото място в надпреварата, и всеки път, когато запееше от малкия екран, зрителите пред него настръхваха от вълнение, докато сърцата им преливаха от гордост към родното. Всъщност изборът ѝ да се придържа към народните песни съвсем не е изненадващ, предвид факта, че е закърмена с тях, понеже произхожда от семейство на музиканти. Така още от ранна детска възраст започва да посещава школа по пеене, а след това учи в НМА „Панчо Владигеров“. От миналата година тя е и солист в ансамбъл „Филип Кутев“, което е поредното ѝ постижение, след като по-рано взема участие в турнето на Нешка Робева „Шоу без име“.

В интервю пред Дир.бг тя говори за емоциите след предаването, в което завоюва първото място.

– Здравей, Петя! В секундите, след като те обявиха за победител в „Гласът на България“, сякаш не можеше да повярваш, че е истина. Каква беше първата мисъл, минала през съзнанието ти, когато в залата прозвуча твоето име?
– Наистина не можех да повярвам, че чувам своето име и че българската народна музика победи. Щастието и емоциите надделяха в този момент, а сълзите в очите ми бяха от гордост.

– Сега, няколко дни по-късно, свикна ли вече с факта, че спечели формата, или все още ти се струва нереално?
– Все още не мога да го осъзная напълно, въпреки че получавам много съобщения, обаждания, поздравления! Всички те ми носят наистина голямо щастие и се радвам, че чрез мен и хората празнуват.

– Реши ли вече за какво ще похарчиш наградата от 50 хиляди лева?
– Все още не съм, но със сигурност ще е за нещо добре обмислено и със стойност.

– Ясно е, че всеки един от участниците се надявал да завоюва първото място, само че дори в най-уверените сред тях понякога се долавяше доза колебание. Имаше ли моменти, в които ти самата изпитваше несигурност, или до последно вярваше в успеха си?
– Аз бях много неуверена през цялото предаване и дори преди всеки етап споделях с останалите участници, че може би аз ще бъда следващата отпаднала. И не защото не бях сигурна в способностите си, а понеже не бях убедена, че народната музика ще надделее по-комерсиалната.

– На кастингите успя да обърнеш всички столове, а от четиримата треньори избра са свой Галена, макар мнозина да предполагаха, че решението ти ще бъде различно. Защо се спря точно на нея, при положение, че DARA от малка се занимава с народно пеене и донякъде като че ли изглеждаше по-логично да отидеш в нейния отбор?
– Избрах Галена, защото така го почувствах, тя беше първата, която се обърна, а това може би означава, че първо нея съм докоснала. Щастлива съм от избора си, защото тя е човек с голямо сърце и е много истинска. Смятам, че общата ни любов към народната музика успя да ни отведе до победата.

– Ролята на ментора е изключително важна в предаването, защото всеки от тях си служи със собствените опит в бизнеса и познания в музиката, помагайки на участниците да достигнат колкото се може по-напред в надпреварата. В тази връзка как се справи Галена с тази задача?
– Мисля, че тя ми даде много правилни съвети в точните моменти. Освен това ми оказа голяма подкрепа и ми вдъхна увереност.

– Подготвяйки се за т.нар. нокаути, имаше удоволствието да се срещнеш лично с Ищар. С какви впечатления остана от нея?
– Срещата с Ищар ще остане може би един от най-ценните и хубави моменти в живота ми, не само в предаването. Да се докосна до толкова голям, световен изпълнител и да имам честта да работя с него е незабравимо. Тя, без да ме познава, ми каза нещо, описващо ме с най-точните думи, които някога съм чувала за себе си: „Значи в теб наистина живее стара душа“!

– Няма да бъде никак преувеличено да се каже, че всяко едно твое изпълнение докосна сърцата зрителите, припомняйки им колко голямо богатство е българският фолклор. Това ли бе причината да се придържаш към него от самото начало до края?
– Причината да се придържам към фолклора ни е, че той живее в мен и знам, че това е моето нещо, с което не искам да правя компромиси.

– Смяташ ли, че твоят триумф в шоуто ще успее да предизвика по-голям интерес към народната музика, дори и в по-младото поколение, което сякаш малко или много винаги я е пренебрегвало?
– Смятам, да! Защото след всеки епизод получавах стотици поздравления и от младата аудитория, дечица ми изпращаха снимки и клипчета, на които казваха, че ме обичат и искат да са като мен, което ме кара да се чувствам горда за това, че успях събудя и у малки, и у големи интереса към народната музика.

– Започна ли вече да мислиш върху първия проект, който да пуснеш на музикалния пазар у нас? Какъв ще бъде той?
– Обещавам, че ще бъде скоро, защото искам да продължа да радвам хората. Подготвям много интересни неща.

– Помниш ли кога за първи път чу българска народна музика и тогава ли се влюби в този жанр?
– Тъй като съм от музикантско и танцьорско семейство у дома винаги се е слушала народната музика, но аз до 10 годишна не я приемах. След това реших да опитам да пея в хора в музикалното училище и така започна всичко.

– Знам, че към днешна дата живееш в пловдивско село, където си се преместила, след като си срещнала своята половинка. Как те посрещнаха там, когато се върна като победител?
– Още във вечерта на финала мои приятели са пуснали фойерверки от радост. Всички са много горди и щастливи.

– Разкажи ми как се запознахте двамата с твоя партньор?
– Музиката ни събра.

– Каква е вашата лична формула за щастлива и силна връзка?
– Разбирателство, силна подкрепа, хармония и любов.

– В момента продължаваш да следваш висшето си образование, предполагам дистанционно…
– Да, в момента уча в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ със специалност музика.

– Петя, как успяваше да съвместяваш ученето с ангажиментите покрай „Гласът на България“?
– Не е лесно, но щом имаш желания всичко се постига.

– Скоро идват най-светлите празници от годината. Къде мислиш да ги посрещнеш?
– У дома, с цялото ми голямо семейство.

– А какво ще си пожелаеш за тях?
– Пожелавам и на себе си и на всички други, да посрещнат тези празници с най-близките си хора, да имат много здраве и благоденствие, мир и любов в душите и сърцата си.

Виж още:Победителката от „Гласът на България“ Петя Панева с уникални признания след победатаПетя Панева спечели „Гласът на България“ и сбъдна една своя голяма мечта! Гласът й омагьоса цяла Бъл…Dec 16 2021skafeto.com

В най-силния сезон на „Гласът на България“: Фолклорът донесе голямата награда на Петя ПаневаОфициално приключи може би най-силният сезон на музикалното предаване „Гласът на България“, а победи…Dec 13 2021skafeto.com

„Гласът на България“ Петя: Извоювахме фолклорът да е на върха!„От вълнение и щастие не успях да мигна цяла нощ след победата. Благодарна съм от сърце на всички, к…Dec 14 2021skafeto.com


loading...