Пол Ритър

На 54 години е починал от тумор в мозъка британският актьор Пол Ритър, чиято роля в комедийния сериал „В петък, на вечеря“ го превърна в звезда, а през 2019 г. се утвърди и като драматичен образ в хитовия сериал „Чернобил“.

Ритър е починал в дома си, заобиколен от съпругата му Поли и синовете му Франк и Ноа. Той е участвал и в „Хари Потър и нечистокръвния принц“, както и в „Спектър на утехата“ – 23-ия филм от поредицата за Джеймс Бонд. Има редица роли и тв сериали като „Нищо лично“, „Вера“, „Белгравия“ и др.

Изявявал се е и на сцените на едни от най-големите британски театри. Заради ролите си на сцената има номинации за наградите „Тони“ и „Лорънс Оливие“.

Във „В петък, на вечеря“, който продължава пет сезона от 2011 до 2018 г. играе един от двамата братя от еврейско семейство, които години наред всеки петък посещават фамилията и се случват смешни ситуации, в които може да се разпознае всяко едно семейство. Затова и Ритър е спиран по улиците едновременно от тийнейджъри и техните родители, за да го поздравят.

След това той избухва със запомнящо се участие в сериала „Чернобил“, където играе заместник-главния инженер Анатолий Дятлов, участник в експеримента в нощта на аварията в украинската ядрена централа и един от малкото осъдени за инцидента. Реалният Анатолий Дятлов умира през 1995 г.


loading...