пълнолунието

Хората наблюдават фазите на Луната с голям интерес още от древни времена. Пълнолунието е това, което винаги е привличало вниманието – с неговата поява са свързани и редица ритуали и вярвания. Ето няколко важни факта, които трябва да знаем за него, предоставени от Съновник.бг.

Пълнолуние се наблюдава, когато Земята застане между Слънцето и Луната. Тогава светлината от Слънцето не може да огрява спътника на нашата планета.

Ако трябва да опишем това явление с обикновени думи, ще кажем, че Пълнолуние се наблюдава, когато Луната се намира в противостоене на Слънцето.

По време на Пълнолуние полукълбото на Луната, обърнато към земята, почти изцяло е обляно от слънчева светлина. Същевременно другата страна на спътника ни, която е невидима от Земята, остава напълно скрита и от Слънцето.

Пълнолунието е явление, което се наблюдава на всеки 20.53 дни. Самото Пълнолуние започва два дни преди и продължава два дни след същинската фаза.

Простото пресмятане показва, че в една календарна година има 12 или 13 Пълнолуния. В редки случаи може да се наблюдават и две пълнолуния в рамките на 1 месец. Това явление се нарича Синя луна.

Виж още:15 мъдри мисли за женитеОт незапомнени време човечеството се опитва да разгадае женската природа и да я разбере. В тази връз…Feb 8 2021skafeto.com

17 мъдри мисли от китайските мислителиЕдни от най-големите философи в историята са именно китайските мислители. Макар изречени преди много…Feb 4 2021skafeto.com

10 мъдрости от Уди АлънАлън Стюарт Конисберг, по-известен като Уди Алън, е култов режисьор, актьор, драматург, сценарист и …Feb 5 2021skafeto.com


loading...