първият трилионер в света

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Ново проучване на Tipalti Approve сравнява годишната нетна стойност на най-богатите хора в света, прогнозирайки колко скоро те ще достигнат лична оценка от един трилион долара. На база на анализ на средните годишните тенденции на растеж на богатството, според проучването Илон Мъск се очаква да бъде първият човек, който ще достигне крайъгълния камък – от един трилион долара, още през 2024 г.

В момента Мъск може да се похвали с нетна стойност на богатството си от около 200 милиарда долара, най-високата стойност от всеки жив човек. До средата на януари тази година тази цифра възлизаше на 263 милиарда долара.

Печелившата работа на Мъск в Tesla (TSLA) е само един от факторите, които допринасят за огромното му богатство. До голяма степен именно неговият проект SpaceX изтласка нетната му стойност в диапазона от дванадесет цифри.

„От 2017 г. богатството на Мъск показва средногодишно увеличение от 129%, което потенциално може да го направи да влезе в клуба на трилионерите само за две кратки години, достигайки нетна стойност от 1,38 трилиона долара до 2024 г. на 52-годишна възраст“, според докладът на Tipalti Approve.

„SpaceX генерира огромни приходи, като таксува правителствени и търговски клиенти за изпращане на различни неща в космоса, включително спътници, доставки за международните космически станции и хора.“

Други магнати в списъка включват Гаутам Адани, председател и основател на индийския конгломерат Adani Group, основателят на Microsoft Бил Гейтс, председателят и основател на Beijing ByteDance Technology Co. Джан Йимин и бившият главен изпълнителен директор на Amazon – Джеф Безос. Джан Йимин, който основа компанията-майка за популярните приложения за споделяне на видео TikTok и Toutiao, се очаква да постигне статут на трилионер до 2026 г.

Ако това се случи, Йимин ще бъде най-младият трилионер в света, на 42 години. Разбира се, добре е да се има предвид, че прогнози като тези не са особено достоверни и се базират на историческото повишаване на богатството, което не е задължително да продължи с подобни темпове и в бъдеще. Също така, богатството на посочените лица е изключително променливо и варира в съответствие с дяловете в притежаваните от тях компании.

„През 2017 г. ръководителят и основател на гиганта за електронна търговия и глобални доставки Джеф Безос беше първият, който достигна богатство от 100 милиарда долара след Бил Гейтс през 1999 г.“, се посочва в доклада.

„Беше Безос, а не Мъск, който преди няколко години се очакваше да стане и първия трилионер в света и който сега не се очаква да се присъедини към клуба до 2030 г., около шест години след Мъск“.

Кои са най-богатите хора в човешката история (с корекция за инфлацията)?

Как днешните най-богатите хора се съпоставят срещу някои от най-богатите хора в записаната история? Е, отговорът беше доста оспорван, като съвременните мерки за богатство се различават значително от стандартите, да речем, преди пет или шестстотин години.

Манса Муса I от империята на Мали би „отупал праха“ на всеки от мъжете в този списък в надпреварата за най-богат човек, живял някога. Той разширява империята на Мали в цяла Западна Африка през 14-ти век, завладявайки огромни територии и разширявайки търговските пътища. Муса беше известен със своята щедрост, както и с приноса си към изграждането на джамията Джингуербер в Тимбукту.

Често признаван за „най-богатия човек, живял някога“, Муса ръководи кралство, което в един момент представлявало почти половината от златото в целия свят. Въпреки това историците срещат трудности да измерят неговото богатство по някакъв смислен начин.

Според някои оценки нетната му стойност е 400 милиарда долара, въпреки че дори тази цифра е оспорвана. Други исторически личности също са имали огромни богатства, които надминават милиардерите в този списък.

Императори като Чингис хан от Монголската империя или Юлий Цезар при римляните, както и диктатори като Йосиф Сталин от СССР също се отличават с рекордни нива на нетна стойност на богатството си, поради командването на активите и ресурсите на цяла нация.

Коригиран спрямо инфлацията, Джон Д. Рокфелер се оценява като най-богатия американец на всички времена. Според CNN, индустриалецът и съосновател на Standard Oil е имал нетна стойност на богатството от 253 милиарда долара, коригирана с инфлацията.