сватбата на принца на Йордания

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Цар Симеон и царица Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела бяха гости на сватбата на принца на Йордания Хюсеин и Раджуа ал Саиф. Те присъстваха на сватбената церемония, която се състоя в двореца Захран в Аман, същото място, което са избрали за своите венчавки бащата на Крал Абдула II и Кралица Рания, а преди тях и покойният крал Хюсеин, съобщиха от българското царско семейство.

Приятелските отношения между българското царско семейство и йорданското кралско семейство датират от много години. Цар Симеон е бил близък приятел с покойния крал Хюсеин, бащата на крал Абдула II от годините, прекарани в колежа в Александрия. През 60-те и 70-те години на ХХ в. царското семейство често прекарва ваканциите си в Йордания, заедно с йорданското кралско семейство.

Царят многократно е посещавал Йордания, а през 2002 г. и в качеството си на министър-председател. Както разказва в своята автобиография: „Щастлив съм, че успях на проследя израстването на крал Абдула II от самото му раждане и да наблюдавам как баща му го подготвя за тази трудна роля, въпреки превратностите в своя живот. Впрочем, той ме посрещна, когато бях министър-председател, и аз изпитах чувството, че в негово лице преоткривам баща му.“

Цар Симеон е носител на най-високия йордански орден „Ан Нахда“.

След церемонията младоженците преминаха по улиците на столицата с кортеж от червени джипове и бяха приветствани от хилядите йорданци, излезли да ги поздравят.

Вечерта Цар Симеон, Царица Маргарита, Княз Кирил Преславски и приятелката му Катрин Бътлър присъстваха на приема в двореца Ал Хусейния. Гости на сватбата бяха и Княгиня Мириам със съпруга си Негово Кралско Височество принц Гази Бин Мохамед, първи братовчед на крал Абдула II. Княгинята беше омъжена за сина на Симеон – княз Кардам, който почина след дълго време прекарано в кома в резултат на тежка катастрофа. Царят лично даде благословията си снаха му да се омъжи за йорданския принц.

На сватбата присъстваха представители на кралските семейства на Великобритания, Дания, Холандия, Белгия, Испания, Швеция, Япония, Катар, султана на Бруней и др.

По време на визитата си Техни Величества посетиха българското посолство и разгледаха българското неделно училище.

Царят положи венец в мавзолея на Крал Хюсеин.

Двамата с Царицата присъстваха на неофициален обяд при принц Хасан бин Талал. На следващия ден Царят, Царицата и Княз Борис посетиха на чай принцеса Муна Ал Хюсеин, първата съпруга на Крал Хюсеин и майка на сегашния крал Абдула II.

Придружени от принц Гази Бин Мохамед, който е и съветник на краля по религиозните въпроси, Техни Величества посетиха разкопките на р. Йордан и по-специално мястото, където е кръстен Исус Христос от Св. Йоан.