Хазар Ергючлю

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Хазар Ергючлю е родена през 1992 г. в Кипър. Майка й е журналист, а баща й – директор на кипърска медийна група. Хазар е приета в театралната студия в Никозия. Първата й роля е през 2010 г. на Рухсар във филма „Сенки и лица“ на Дервиш Заим. Тогава Хазар е приета в Театралния департамент на консерваторията към университета „Халич“. Хазар Ергючлю бе у нас като жури от 23-ия международен фестивал „София филм фест“ и даде интервю за вестник „България днес“.

– Г-жо Ергючлю, като жури на „София филм фест“ оценихте ли българските филми и кой от тях ви впечатли?
– Уау, да, впечатлена съм от почти всички филми, които гледах тук в София. Колкото до българско кино – не познавам колеги актьори, но, да, гледала съм ваши филми. Добри са.
– За първи път ли идвате у нас?
– Не, като малка идвах тук с танцов състав, а преди две години пак бях тук отново заради „София филм фест“, а аз с години играя кипърски турски танци още от началното училище.Симона от „София – Ден и Нощ“ за живота след сериалаКалина Иванова, която е на 22 години е позната на телевизионните зрители от ролята си като Симона в …Mar 30 2019skafeto.com

– Изключителна роля правите в най-новия филм на Нури Бигле Джейлан – „Дивата круша“. Разкажете ни нещо около снимките, хареса ли ви крайният резултат?
– Много съм доволна, защото, макар и само малко участие, което взимам – в една сцена, ми беше изключителна мечта да работя с Нури Джейлан и научих много неща от него. Като зрител също много харесвам филма.

– Българските зрители ви познаваме като Симай Канаш от сериала „Север Юг“ и като Ейлюл Булутер от сериала „Кварталът на богатите“, както и като Джансу Коран от сериала „Висше общество“.
– Да, точно така. Знам, че това са много харесвани от България сериали. Имам много весели случки от всички тези сериали, в които съм снимала. В „Кварталът на богатите“ например беше много забавно, защото снимахме в прекрасна къща като палат, къпехме се в басейн, това беше като училището на мечтите ми. Освен това си поръчвахме непрекъснато дюнери и се тъпчехме с храна един през друг. Беше много хубав момент.

– В „Север Юг“ играете с турския Брат Пит – Къванч Татлъту, той е любимец на българките, знаете ли?
– Ха-ха-ха, да знам. Изключително интересно е да се работи с Къванч, понеже в „Север Юг“ това ми беше първият сериал. Тогава аз бях на 17 години. Там се научих на снимане, на игра. Иначе Татлъту е изключително дисциплиниран, не е никакъв плейбой. Той е женен мъж, обожава съпругата си и държи на имиджа си.
– Много от турските актьори се влюбват в партньорките си на снимки и се женят след това. Знаем за поне 4-5 двойки, встъпили в брак, а преди това играли в турски сапунки. При вас това получавало ли се е?
– О, да, възможно е да се влюбиш в екранния си партньор, не е толкова сложно това. Но на мен не ми се е случвало. Всъщност докато си на снимки, ти може да се целуваш, прегръщаш, да правиш любов с някого, но акълът ти е другаде – например в това как ще изглежда следващата ти реплика. В един момент между целуването и обикновеното докосване по ръката вече няма голяма разлика като емоция. Т.е. играеш в сцената, после си хващаш чантичката и си тръгваш.

– Съжалявате ли някога, че избрахте актьорската професия, защото майка ви е дългогодишна водеща на тв предавания, а баща ви е директор на кипърска медийна група. Вярно ли е, че родителите ви са искали да учите право?
– Хм, хубав въпрос, мислила съм върху това. Всъщност, ако сега се върна назад във времето, не знам дали бих избрала артистична кариера, защото сега съм доволна, че намерих това поприще, в което мога да се изразя успешно. Но по принцип тази работа е много трудна, макар и правото също да е трудно, предполагам, че като юрист нямаше да съм толкова натоварена. Но пък кой знае?

– Играли сте и с най-популярните актриси – Берен Саат, Айча Бингьол, Угур Юждел. Станахте ли приятелка с някоя от популярните си колежки?
– Ами приятелството по принцип е трудна работа, не само между актриси. Но никога между нас не е имало проблеми. Нямаме много време за контакти извън работата, понеже работим много, но като цяло се уважаваме.
– Българските вестници писаха, че Берен Саат, която влиза блестящо в ролята на Кьосем султан, имала проблеми с алкохола.
– Оооо, неее. Берен има специално място в сърцето ми, защото е много земен човек, много открит и всеотдаен. Тя ми е най на сърце от всички колежки, защото въпреки, че е голяма звезда в Турция, не гледа на хората отвисоко. Невероятна е. Няма такова нещо, че тя пие, това са глупости. Никога Берен не е имала зависимост от алкохола. Дори се учудвам, че в България има подобни писания.

– А вие как се опазвате от тези зависимости, които дебнат всички звезди – алкохол, наркотици?
– По принцип актьорите, както и певците сме рискова група заради напрежението и славата да посегнем към непозволени вещества, но аз за себе си не се страхувам, защото посрещам всичко спокойно, нямам навика да се вайкам колко съм успяла или не.
– Добре, а какво са наградите за вас тогава? Имате награда на името на „Тюркан Шорай за обещаваща млада актриса“ и за най-добра актриса.
– Радвам се на наградите, разбира се, но денят след тях се събуждаш и пак си си ти. Никой не го интересува какъв приз си получил, възприемам наградите като признание за труда си най-вече и не съм привързана към този вид успех.

– Театърът впечатлява ли ви и има ли роля, за която си мечтаете в него?
– Винаги съм искала да играя в театъра, но откакто завърших, само в сериали съм се снимала и постоянно работя. Сега след сериала на „Нетфликс“ – „Защитникът“, гледан от над 10 млн. души за един месец, имам малко повече свободно време – сега сме в осеммесечна почивка. Затова сега проучвам и търся подобна театрална роля, която да ме развълнува. Разбира се, мечтая да се превъплътя в образа на Бернарда Алба по пиесата „Домът на Бернарда Алба“ на Федерико Гарсия Лорка. И, разбира се, мечтата на всеки актьор е да влезе в образа на Чехова героиня.Ето защо един от главните актьори на „Под прикритие“ не е гледал нито един епизод на сериалаЕдин от най-култовите герои в едноименния сериал „Под прикритие“ – Куката, изигран от българския акт…Mar 15 2019skafeto.com