Славчо Пеев болница

Обичаният актьор Славчо Пеев е на 82, но продължава да гори за професията си. Последният мохикан на Сатирата не мисли скоро да слиза от сцената, макар отдавна по документи да е пенсионер.

Комикът все още не е бил предлаган за пожизнена наградна пенсия в размер на 700 лева, каквато вземат мнозина от колегите му в гилдията, а парите за стаж, които ежемесечно получавал, били едва 300 лева.

Славчо обаче съвсем не разчитал на тях. Добре, че била пенсията му от Кипър, която на 29-о число задължително получавал по банков път, пише Ретро. Преди години Пеев за известно време е живял и работил на островната държава. Тогава режисирал постановки за тамошен театър и се осигурявал на много добра заплата.

След като му дошло време за пенсиониране, си издирил документите за кипърския стаж и успял да се уреди с пенсия от кипърската държава. Сега я получавал в евро, каквато е официалната валута на острова, и успявал отлично да скалъпи бюджета. Освен това неуморимият Пеев е раздвоен между театъра в Дупница и Сатирата в София, откъдето получава и хонорари.

И досега Славчо е уважаван актьор и режисьор сред кипърския народ. Непрекъснато получавал покани да гостува на свои приятели там, но покрай коронавируса не можал да осъществи нито едно посещение. Артистът споделя, че не би се върнал да живее за постоянно на острова, но с удоволствие би изкарвал летата си там.

„Попаднах в Кипър случайно. Беше в края на 90-те години, дъщеря ми учеше там и така се срещнах с мои приятели от „Театро Сатирико“ от Никозия. Поканиха ме да направя една пиеса, после втора и трета, и така – 6 години в „Театро Сатирико“. Казваха ми „кипърския българин“ или „българския кипърец“, защото много съм свързан с тази страна, с тези мили хора, с тази прекрасна държава. Гостоприемни хора, топли и най-важното православни, православието сближава много. Това много ми допадна. Когато видях, че Кипър е държава, в която хората живеят добре, чувстват се добре, а и на всичкото отгоре са православна нация – душата ми остана завинаги там. Винаги съм казвал, че островът неслучайно е бил английска колония – това се е отразило прекрасно във възпитанието и манталитета на хората, има само добри страни това. Интелектът е на ниво“, споделя Пеев, който отново бил в преговори с „Театро Сатирико“ за постановка, която да представи там.

Виж още:Славчо Пеев: Добавката от 50 лева значи много за пенсионеритеНе мога без театъра, страхувам се заради пандемията, но въпреки възрастта ми излизам от време на вре…Aug 19 2020skafeto.com


loading...