Мецов

Ще стане ли някой богат от „Стани богат“? Резонният въпрос задава Мануела Геренова в свой коментар в webcafe.bg. Публикуваме го без намеса.

20-годишният юбилей на „Стани богат“ в България дойде с дългоочаквано завръщане, този път в ефира на частната БТВ, а не на обществената БНТ – завръщане, което намекваше за по-висок бюджет и, евентуално, по-щедър награден фонд.

Освен това като водещ се завърна харизматичният Михаил Билалов, чиято собствена ерудиция и обигран до съвършенство тон респектират и участниците, и зрителите.

Рестартът на телевизионната викторина действително тръгна силно, но бързо започна да разочарова.

Вече стана банално да коментираме, че навсякъде по света форматът се казва „Кой иска да стане милионер“, а у нас е кръстен „Стани богат“, защото дава не един милион, а 100 хил. лева. Вярно, че ако през 2001 г. тази сума беше повече от прилична, то в момента не стига и за гарсониера в краен столичен квартал, но да не затъваме в злободневно заяждане.

От „Стани богат“ най-вероятно никой няма да стане богат и то не заради малката награда, а защото никой не може да достигне дори и близо до нея, камо ли да отвори петнадесетия въпрос и да се пробва да я грабне.

Междувременно с умиление гледаме отново и отново как американецът Джон Карпентър използва последния си жокер – „Обади се на приятел“ – само за да звънне на баща си и да му съобщи, че знае отговора за 1 млн. долара, и ни е доста тъжно, че скоро няма да гледаме подобно нещо в родния вариант на формата.

Най-малкото защото много от участниците са изгърмели всичките си жокери, още преди да стигнат до 5000 лева.

Да, на дивана пред телевизора с бира в ръка е далеч по-лесно, отколкото в сумрачното студио и под изпитателния поглед на Билалов и пред очите не на жената и децата, а на напълно непознатите хора в публиката.

Въпреки това да смяташ, че „Ще му направя предложение, на което няма да може да откаже“ е възможно да е реплика на Хоумър Симпсън и че няма особена разлика между бюргери и хамбургери е признак на изключително ниско ниво на подготвеност, като ще се въздържим да използваме по-силно определение.

Притеснението от камерите и водещия, дискомфорта от вниманието, насочено към теб, и стеснението да си пред публиката в залата и пред екраните – това би могло да е оправдание само до известна степен.

Оттам нататък, ако се налага водещият да подсказва на коя българска банкнота изобразеният не е с брада, значи мястото на участника не е на прословутия „стол на богатството“. И забележете, тук говорим за българските купюри, които непрекъснато са в ръцете и портфейлите ни. Или за книги, които всеки зрял човек трябва да е чел поне веднъж.

Парадоксално, но е още по-трудно за интелигентен човек да напредне в предаването.

В британския оригинал, както и в повечето му варианти по света, въпросите се теглят още преди започването на играта, докато в българската версия те изскачат един след друг и носят усещането за нещо нагласено.

Това чувство се засилва особено много, когато пред Билалов се изправи наистина умен и находчив участник, който очевидно има потенциал да стигне далеч, но бива „закопан“ още на 1000-1500 лева с въпрос за име на пътечка в Хималаите или на индиански вожд, който е бил дюстабанлия и е свирил на укулеле.

Е, никак не е честно участници с богати енциклопедични знания да стигат до същите суми, до които и незнайно как попаднали в шоуто хора, сред чиито интереси попадат астрология, нумерология или гадателство.

Затова и все повече се чудим ще стане ли някой богат от „Стани богат“, и все повече стигаме до извода, че това скоро няма да се случи…

Виж още:Прочухме се! В Испания са втрещени от българския „Стани богат”Българското предаване „Стани богат” буквално предизвика фурор в социалните мрежи в Испания заради ма…Jan 13 2022skafeto.com

Пълен потрес в „Стани богат“! Хубавица смая с бедни познания и пелтеченеХубавицата Василена Димитрова тотално потресе публиката на „Стани богат“ с познанията и пелтеченето …Jan 12 2022skafeto.com

От „Стани богат“ се извиниха в социалните мрежи, не им стигна смелост за ефирГаф беляза епизода на предаването „Стани богат“, който бе излъчен в понеделник в ефира на БТВ. Едини…Jan 11 2022skafeto.com

След автогола с Паоло Роси: Колко пъти „Стани богат“ са бъркали въпроси – по света и у насНе греши само, който не работи, мъдро е отбелязал народа. Въпросът в „Стани богат“ в предаването от …Jan 11 2022skafeto.com

Билалов, докога? „Стани богат“ зададе въпрос… без верен отговор (СНИМКА)Във вчерашния епизод на телевизионното предаване „Стани богат“ бе зададен въпрос, засягащ легендата …Jan 11 2022skafeto.com


loading...