Таркан

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

След пет години мълчание суперзвездата на Турция Таркан, познат у нас с “Шакадъм”, изпълнен и в трогателна версия на Георги Христов (“В ритъма шакадъм”), се завърна с нов хит, който взриви Турция. Не става дума за терористични актове, а за текстови провокации, пише Телеграф.

“Geççek” или “Късно” тръгна преди дни, вече е гледана близо 18 милиона пъти и е коментирана близо 90 хиляди пъти в Youtube. Това, което се случва тези дни в южната ни съседка е всички да си задават един въпрос: Започва ли ново въстание в Турция и Таркан ли е поетът на революцията?

Ето какво пее Таркан:

Вижте, и това е късно!
Вижте, убийте деня на надеждата!
О, о, тогава ще свирим на камбаните,
Тези цветни дни са много близо, повярвайте!
Съберете се и бавно, както идва,
Всичко има край. И това изпитание ще свърши.

Точно словата „О, о, тогава ще свирим на камбаните/Тези цветни дни са много близо, повярвайте ми“, подлудиха феновете на управляващата от десетилетия партия на президента Реджеп Тайип Ердоган. Нали разбирате “цветни дни” = “цветна революция”.

Започнаха всякакви спорове, понякога стигащи до абсурди. Например, завихри се скандал в живо предаване на CNN Turk! В прякото предаване на програмата Night Vision на CNN Turk водещата Ханде Фърат прочете интерпретацията, направена за песента на Таркан от фалшив акаунт, открит от името на министъра на здравеопазването Фахретин Коджа, предполагайки, че е реален. Социалните мрежи се взривиха, а историята около песента вече има собствен живот. Над сто хиляди реакции в социалните мрежи и разрастващ се като лавина скандал. Самият министър Фахретин Коджа се опита да успокои турците, като обясни, че той разбира (като доктор) посланието на песента като нещо, свързано с пандемията.

Това обаче едва ли е така. Фенове на Ердоган започнаха масирана атака срещу Таркан. Един от тях написа: „Таркан създаде предизборна песен за РНП (Републиканската народна партия, кемалистите) и нейните партньори…“.

Каквото и да се случи, Таркан се завърна с гръм – като каубой, който влиза в кръчмата с ритник на вратите. Дали ще стане революция или не? Една песен революция не прави, но без марш на бой не се тръгва.

Още от Лайфстайл