Том Ханкс

Вече над 34 години Том Ханкс има до себе си неизменна подкрепа и безрезервна любов в лицето на съпругата си Рита Уилсън, пише webcafe.bg.

Тя също започва пътя си в Холивуд като актриса, но много бързо решава, че предпочита да е зад камерите и встрани от светлините на прожекторите и се насочва към продуцентството.

В Източна Европа обаче Уилсън е популярна и заради своя род, защото на доста места се твърди, че тя е от български произход.

Рита е родена като Маргарита Ибрахимов и макар да има и българска жилка, тя е само част от сложното ѝ родословие.

Бащата на Уилсън се казва Хасан Ибрахимов и е роден в Орайо, днешна Гърция, в семейството на помаци. Местят се в България, още когато Хасан е много малък, а през 1949 г. успяват да емигрират в Лос Анджелис. Именно там среща майката на Рита – Доротеа, родом от Гърция до границата ѝ с Албания.

На сватбата си Хасан приема християнството и сменя името си на Алън Уилсън. Малко след това на бял свят се появява дъщеря му Рита, която и до днес се представя с моминската си фамилия, а не с фамилията Ханкс.

В интервю за Variety Том Ханкс казва за тъста си, че е говорил почти гладко „български, руски, турски, гръцки, полски“ и „много малко италиански и френски“.

Самата Уилсън започва да се интересува от родословието си чак след смъртта на баща си, когато установява, че историята около семейството ѝ е по-интересна, отколкото е предполагала.

Тя се съгласява да участва в предаване на име Who Do You Think You Are, където пъзелът около роднините ѝ започва да се разплита и самата Рита си спомня позабравени детайли.

„Майка ми страстно говореше за гръцките си корени и се гордееше, че е гъркиня. Баща ми обаче не казваше нищо за семейството си. Казваше, че е бил в трудов лагер…“, разказва Уилсън.

В течение на предаването става ясно, че Хасан и родителите му се местят от Гърция в България, защото иначе са щели да бъдат принудени да приемат християнството. Уилсън си припомня и че през 1972 г. е била с баща си в Гърция в региона на Ксанти и той набързо споменал, че е роден именно там.

В района Хасан и семейството му са отглеждали тютюн и лук, като отново той е споменавал, че дядото на Рита е бил много забавен и артистичен мъж. В Who Do You Think You Are Уилсън разбира и че част от роднините ѝ и до днес живеят в Смолян.

Тогава тя е истински заинтригувана и пътува до Смолян, за да научи повече за родословието си. От документи в общината разбира, че баща ѝ е бил в трудов лагер заради кражба на пет лева и 28 бутилки газирана вода. Излежава малко над две години, след което е пуснат и настанен в Пловдив.

От Пловдив се опитва да стигне до Турция, за да избяга на Запад, но е заловен и отново се озовава трудов лагер за кратко.

Вторият опит за бягство – и от лагера, и от България – е с влак и се оказва успешен. През 1972 г., когато Уилсън са на Балканите, Алън разбира от познати, че се води „враг на народа“ в НРБ.

„Който и да си бил, тате, аз те обичам и ще те обичам вечно“, заявява накрая на шоуто Рита Уилсън. Малко преди това става ясно, че след като се мести в Лос Анджелис, Алън започва работа на три места и записва вечерно училище, за да научи английски и да се интегрира по-бързо и да има пари за образованието на трите си деца.

Когато Том Ханкс приема ролята на Виктор Наворски от измислената държава Кракозия в „Терминалът“, Уилсън и смесеният ѝ произход се оказват изключително полезни.

В разговора си за Variety Ханкс споделя, че е изградил целия си образ около този на тъста си и неговия предприемчив и упорит характер. Както екранният Наворски, така и истинският Алън Уилсън се оказват далеч от държавата си в момент, в който в нея се случват исторически събития от епохално значение.

Рита помага на съпруга си с българския език, който се оказва труден за произнасяне от Ханкс, въпреки че самият актьор настоява да говори с акцента на своя тъст.
След излизането на филма много водещи питат Ханкс какъв точно език говори (или по-скоро срича) Виктор Наворски. „Започнахме с български, макар че моите езикови умения ме отведоха някъде другаде“, шегува се актьорът пред EBC.

По примера на Алън Уилсън/Хасан Ибрахимов Том Ханкс прави и още един огромен жест към Рита, като сменя католицизма за източноправославно християнство.
„Бракът е връзка между двама хора, които непрекъснато се променят“, заявява Уилсън пред „Гаридън“. По нейно мнение в една двойка комуникацията задължително трябва да има нотка любопитство, включително и към семейството на човека до теб.

А през 2020 г. заради произхода на Рита тя и Ханкс получават гръцко гражданство, след което заявяват в социалните мрежи, че са „горди граждани на Гърция“.

Друга причина за оказаната чест е, че по време на големите пожари в южната ни съседка през 2018 г. Уилсън активно набира средства за справяне с бедствието.

Двойката често почива в Гърция, като последно са там през лятото на 2021 и 2022 г. Уилсън признава, че преоткрива брака си, защото децата вече са пораснали.

„Креативността ни се върна по нов начин, откакто ги няма децата. Времето е много различно и можем да хванем колата и да отидем някъде“, посочва още тя.

А в професионален аспект Уилсън обмисля дали да не продуцира нов филм, вдъхновен от комедията „Моята голяма луда гръцка сватба“, или да продължи да се отдава предимно на благотворителност.

Още от Лайфстайл


loading...