Тримата най-богати в Америка

Тримата най-богати в Америка – Мъск, Безос и Бил Гейтс живеят в щати, които не събират данък върху доходите. Изпълнителният директор на Tesla наскоро се премести от Калифорния в Тексас, където също не се плаща данък. Богатството му се изчислява на 140 милиарда долара, пише Forbes, цитирана от money.bg.

Преместването на Мъск беше очаквано, след като изтекоха подобни слухове от негови приятели и сътрудници. Преди няколко месеца Мъск се сблъска с калифорнийските власти заради ограниченията на щата, въведени заради коронавируса. През май Той стигна до съд с окръг Аламеда и заплаши да премести мощностите си извън щата, след като имаше забрана за работа на фабриката му, позиционирана там.

Безос (с богатство на стойност от 183,3 млрд. долара) и Гейтс (с около 118,7 млрд. долара) живеят във Вашингтон, който е един от деветте щата, които не събират данък върху доходите. Останалите са Тексас, Аляска, Флорида, Невада, Ню Хемпшир, Южна Дакота, Тенеси и Уайоминг.

Мъск далеч не е единственият милиардер, който се мести в данъчно убежище. Доналд Тръмп например се премести във Флорида през октомври 2019 г., след като десетилетия наред живя в небостъргача Trump Tower в Манхатън. Титаните от Уолстрийт Карл Икан и Пол Сингър преместиха хедж фондовете си във Флорида съответно през 2019 г. и 2020 г.

Милиардерът основал на Paychex Том Голисано, казва, че спестява 13 800 долара на ден от данъци, само защото се мести от Ню Йорк във Флорида през 2009 г.

Това, разбира се, може да ощети доста хазната на някои щати в САЩ, предвид огромния доход, който някои милиардери генерират. Когато мениджърът на хедж фондовете Дейвид Тепър решава да се премести от Ню Джърси във Флорида през 2016 г., решението струва на щата стотици милиони приходи и променя прогнозите за данъка върху доходите.


loading...