Фазанария

Поредна култова резиденция на Тодор Живков е преустроена на хотел. „Фазанария“ край Пазарджик посреща гости целогодишно, а цените да спиш в леглото на бившия Първи варират между 40 и 80 лева, пише Ретро.

40 лв. струва стандартната стая, а двойно повече – апартаментите. Мястото, макар да не е особено реновирано и да е запазило социалистическия си облик, всъщност е привлекателно за туристи, казват местните. Най-големият плюс били природата наоколо, както и външният басейн, който лятото се пукал по шевовете от хора. Повечето идвали само за плаж през деня. Оказва се, че и обслужването се е запазило по „социалистически модел“. Из интернет форумите посетители пишат, че салатите в менюто на ресторанта към резиденцията били обявени с грамаж по 400 г, а всъщност им сервирали двойно повече.

Историята гласи, че „Фазанария“ била замислена като база, в която да отсядат местни величия и чуждестранни туристи с интереси в лова. Днес известната като „резиденцията на Тодор Живков“ сграда е наета от частна фирма, но иначе е собственост на Ловно-рибарското дружество, след много дълга съдебна сага. Първият съпруг на Людмила Живкова – инж. Любомир Стойчев, също има много спомени от легендарната местност, където Тато искал да въди расови фазани и да развива ловния туризъм.

„Пътувахме с леки коли и джипове по черен път през пресечена местност. На едно място пътят се пресичаше от някаква пълноводна вада. Живков реши да се премине само с джиповете. За пpобa минаха два джипа със сътрудници. Затъваха до някъде, но минаха безпрепятствено. Тогава се реши да мине джипът с Тодор Живков. За всеки случай, за да е по-лек, в него останаха само той и шофьорът. Джипът навлезе във водата и точно в най-дълбоката част забуксува, заседна и водата започна да навлиза през вратите. Угасна и моторът. Явно преминалите преди това автомобили бяxa разбъркали тинята на дъното и водата беше станала още по-дълбока. Настана паника. Във водата наскачаха хора от охраната, водата беше над пoясa им и затъваха още. Искаха да изнесат на ръце до брега Тодор Живков. Той отказа и с типичния си хумор рече: спокойно, знам да плувам (което подлежеше на съмнение), щом вие не се удавихте, и аз няма да се удавя“, пише в спомените си от 1962 г. Любомир Стойчев.

В крайна сметка гардовете на Живков го извадили от тинята и били готови да тръгнат към София, но той пожелал да остане още и на следващия ден пак ги накарал да минат по същия маршрут, защото „не бил по-плашлив от фазаните“. Именно там той трепел благородните птички, затова и до днес резиденцията носи същото име, което бившият Първи ѝ дал.

Виж още:Автокъща продава кола на Тато за 12 хил. евро (ГАЛЕРИЯ)Автомобил от Националната служба за охрана (НСО), в който се е возил бившият първи Тодор Живков, поп…Jan 20 2021skafeto.com


loading...