Фон дьо тенът

Фон дьо тенът, който перфектно съответства на кожата на лицето се счита за основата на всеки грим. Грешният избор може да донесе куп проблеми и вместо желания зашеметяващ ефект, да получите нездравословен и дори комичен вид. Ето защо е важно да избягвате често срещаните грешки при избора на тази козметика и да знаете основните правилата за комбиниране на цветовете.

Правилен избор

Фон дьо тенът: всичко, което трябва да знаем

Точният фон дьо тен е първата стъпка към перфектния грим. За да изберете правилния продукт, който отговаря на всичките ви изисквания и да се превърне във ваш незаменим помощник, е добре да се имат предвид някои неща:

  • типа кожа
  • тенът
  • определете необходимата плътност на фон дьо тена
  • Изберете правилния нюанс въз основа на вашия тен на кожата

Цветът на фон дьо тена според типа кожа

Фон дьо тенът: всичко, което трябва да знаем

Избирайки такава козметика, трябва да обърнете внимание на типа кожа, върху която ще се прилага. За мазна кожа – матиращи текстури, съставени от абсорбиращи и прикриващи несъвършенствата съставки. По този начин можете да се отървете от мазния блясък за няколко часа. Сухата и нормалната кожа се нуждаят от хидратиращи компоненти, които предотвратяват лющенето и дразненето. В този случай можете да заложите на състав, обогатен с витамини и масла. Също така се препоръчва да се прилага продукт с лек озаряващ ефект. За комбинирания тип гримьорите препоръчват да се купуват два вида фон дьо тени и да ги използвате едновременно.

Определяне цвета на кожата

Фон дьо тенът: всичко, което трябва да знаем

Избирайки фон дьо тен, трябва внимателно да наблюдавате кожата си и да вземете под внимание всички нейни характеристики: склонност към алергии, зачервяване и лющене, пигментни петна, реакции на слънце и други. Светлите и неутрални нюанси са подходящи за розовия тип кожа. За смугла кожа се препоръчват по-тъмните цветове:бежово, пясъчно, кремаво. Щастливите собственици на „порцеланова“ кожа се адаптират към по-светлите нюанси: слонова кост или ванилия.

Основното правило е следното: избраният нюанс трябва да е възможно най-близък до тена, но да е по-светъл с тон или два.

Текстурата е важна!

Фон дьо тенът: всичко, което трябва да знаем

Следващата важна стъпка е изборът на консистенция. От нея зависят маскиращите свойства и плътността на покритието. С лека течна текстура ще бъде трудно да скриете капилярните мрежи и бръчките. Прекалено плътната пък създава трудности, когато се прилага в областта на мимическите линии. Плътната, но не гъста консистенция е идеална за суха кожа. Фон дьо тен с гъста текстура се използва за проблемна кожа, покрита с възрастови петна, лунички и склонност към акне.

За ежедневна употреба заложете на по-леки продукти. Приоритет в избора трябва да е козметика със защита срещу вредните фактори на околната среда с UV филтър.

loading...