https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Как се цикли паркет? Това представлява отстраняване на горния му слой и последваща повърхностна обработка с лакови смеси. Операцията премахва драскотини и вдлъбнатини и връща гладкостта на пода. Тя  обаче изисква умения. 

Циклене на паркет София

Цикленето на паркета е един от етапите на неговото възстановяване – груба и дълбока обработка със скрепери или едра шкурка (шлифовъчни дискове), при която се отстранява слой от дърво с дебелина до 1,5 мм.

След цикленето се извършва нежно (финално) циклене на паркета с финозърнеста шкурка . Тези етапи се извършват след обработка със скрепер или шлифовъчна машина, която премахва горния слой на паркета.

Кога е необходимо циклене?

Най-често паркетът се изстъргва, за да се елиминират леки механични повреди от повърхността му. Както и в следните случаи:

  • Подмяна на един или повече фрагменти
  • Мръсотия по паркета, която не може да се почисти
  • Износване на паркета
  • Смяна на лака 

Стандартна паркетна дъска с дебелина 4–5 mm може да се цикли само 1 или 2 пъти през целия период на експлоатация, дебела (по-дебела от 5 mm) – до 3 пъти. Ако не сте сигурни дали вашият паркет може да се обработи, свържете се със специалист по циклене на паркет София

Цикленето на паркет е трудоемка работа, за която е по-добре да наемете професионалисти. Това ще го направи по-бърз, по-добър и по-евтин. Но ако решите сами да възстановите паркета, имайте предвид, че този процес изисква опит, умения и внимателна подготовка на пода за циклене.

Какви са различните методи за циклене на паркет?

В зависимост от това какви инструменти използва майсторът в работата си, цикленето може да бъде ръчно или полуавтоматично. Ръчното изстъргване се извършва с помощта на скрепери, а полуавтоматичното изстъргване се извършва с помощта на машини. В днешно време е изключително рядко да се изстъргват подове ръчно, в повечето случаи те прибягват до полуавтоматичен метод.

Как да защитим паркета след циклене?

Почистете внимателно паркета с прахосмукачка и го намажете с лак или масло за дърво. Ако имате нужда от по-плътно, по-трайно и обемно покритие, можете да нанесете до 7 слоя лак. Такива плътни покрития са необходими в помещения с голям трафик.

Преди лакиране повърхността трябва да бъде грундирана, след това върху нея се нанася антисептик и, ако желаете, се тонира с байц или патина. Нанасят се с валяк или широка четка. Преди нанасяне на маслото не е необходим грунд, достатъчно е да покриете повърхността с антисептик.