Чарлз сефте

Как би изглеждала Британската монархия начело с Чарлз? Преди часове целият свят имаше възможност да види това. Макар кралицата да се готви да отпразнува своя платинен юбилей на трона, й се наложи да прехвърли (временно) някои свои задължения на сина си.

На 10 май не Елизабет II, а принц Чарлз прочете речта по случай официалното откриване на сесията на британския парламент.

Като причина за това от Бъкингамския дворец съобщават проблемите с подвижността на кралицата напоследък, заради които тя „с нежелание“ се е съгласила да пропусне обичайното си задължение от десетилетия наред.

Въпреки отсъствието й обаче Чарлз не седна на кралския трон, а церемониалната й корона беше донесена тържествено, за да присъства на събитието в сградата на парламента в Уестминстър. На прочитането на речта на кралицата от Чарлз присъстваха съпругата му Камила, както и синът му принц Уилям.

От възкачването си на английския престол през 1952 г. кралица Елизабет II e пропускала изнасянето на речта си пред парламента два пъти – през 1959 г. и през 1963 г., когато тя е бременна.

От Бъкингамския дворец уточняват, че кралицата има планирани други официални задължения тази седмица, включително среща с премиера на Великобритания.


loading...