ягода рекорд на

Гигантска ягода, отгледана в Израел с тегло 289 грама стана нов световен рекордьор и е вписана в Книгата на Гинес като най-тежката досега, се казва в изявление на водещата организация за проследяване на постиженията.

Тумбестият плод е открит в плантацията „Ягоди в полето“, управлявана от семейство Ариел в земеделската община Кадима-Зоран, в централната част на Израел.

Според изявлението ягодата е с дължина 18 сантиметра, дебелина 4 сантиметра, а обиколката ѝ е направо огромна – 34 сантиметра, пише „Таймс ъф Израел“. Ягодата е от сорта „Илан“, който първоначално е отгледан от Нир Дай в Израелската организация за селскостопански изследвания и е известен с това, че дава големи плодове.

Самият Дай беше свидетел на претеглянето на ягодата и каза, че тази година сезонът на ягодите е закъснял заради студеното време, което е позволило на много на брой плодове да израснат заедно в един голям плод.

Семейство Ариел всъщност са отгледали тази година четири ягоди с големи размери, но само една от тях е надминала предишния рекордьор с тегло 250 грама, който беше претеглен във Фукуока, Япония, на 28 януари 2015 г., се посочва в изявлението.

Братята Ариел открили рекордьора в петък и след като проверили в Книгата на рекордите на Гинес, установили, че имат нов претендент за титлата най-голяма ягода.

В събота вечерта те подали заявление в уебсайта на Гинес, а на следващия ден довели нотариус, който да стане свидетел на официалното претегляне, преди плодът да започне да се разпада и да губи размерите си.


loading...