аспирин ковид
Снимка: Anna Shvets from Pexels

Хората, които приемат аспирин редовно, за да избегнат сърдечно-съдови заболявания, е с 29 на сто по-малко вероятно да развият ковид-19, установи израелско изследване, съобщва БТА. Учени от здравноосигурителна компания „Леумит“, университета Бар-Илан и медицински център „Барзилай“ са анализирали данни на 10 477 клиенти на „Леумит“, тествани за ковид-19 между 1 февруари и 30 юни миналата година.

Aспиринът се ползвал масово по време на испанския грип през 1918 г., няколко десетилетия преди да се установи действието му срещу РНК вирусите. Парадоксално, но вероятно прекомерната употреба на ацетилсалицилова киселина е допринесла за високата смъртност при пандемията от H1N1. Причината е, че тогава не се е знаело при какви дози аспиринът престава да лекува и става токсичен за организма.

По-късно множество изследвания показват, че при правилна дозировка, освен че намалява възпалението, аспиринът може да помогне на имунната система да се справя с някои вирусни инфекции.

Ето защо израелските учени допуснали, че е възможно приемът на ниски дози аспирин да има благоприятен ефект срещу заразяването с ковид-19 и протичането на болестта.

Анализът на данните потвърдил по-малката вероятност от заразяване с новия коронавирус сред приемащите аспирин. Той установил също, че тези от тях, които се заразили, боледували с два-три дни по-малко.

„Наблюдението върху възможния положителен ефект от приема на ниски дози аспирин при ковид-19 е предварително, но е много обещаващо“, коментира проф. Ели Маген от медицински център „Барзилай“, който е ръководител на изследването. Резултатите са публикувани в списанието на Федерацията на европейските биохимични дружества.

Вижте още:
Появи се нов щам на Ковид-19 – този път от АнтигуаВъв Великобритания е идентифициран нов вариант на коронавируса при двама души, които наскоро са пъту…Mar 12 2021skafeto.com

Европейският център за контрол на заболяванията: Ковид вероятно няма да изчезнеСветът трябва да се подготви, че въпреки ваксините коронавирусът може да остане сред нас за дълго вр…Feb 13 2021skafeto.com

Създадоха лекарство срещу Ковид-19Британската фармацевтична компания „ГлаксоСмитКлайн“ и американският й партньор „Вир Байотекнолъджи“…Mar 11 2021skafeto.com


loading...