луничките

Луничките са плоски, кръгообразни пигментни петна, най-често с големината на главата на карфица. Срещат се предимно при хора със светла кожа и светла коса, а най-често при хора с рижава коса, които са голяма рядкост.

И ако повечето хора ги смятат за съвсем безобидни и никога не са се замисляли дали по някакъв начин са признак за някакво заболяване, то всъщност се оказва, че за луничките може да се говори като за медицински проблем. В много от случаите те могат да бъдат израз на някои здравословни смущения.

Самите петънца, които се появяват върху кожата след дълго излагане на слънце или пък са вродени, варират цветово – могат да са червени, жълти, кафяви жълто-кафяви и дори много тъмно-кафяви, но винаги са по-тъмни от естествения цвят на кожата. Причината за това са натрупванията от тъмния пигмент, наречен меланин.Проф. Донка Байкова: Диетите са излишни! За добро здраве е достатъчно само 2 пъти седмично да правим товаИзвестният експерт по здравословно хранене професор Донка Байкова даде ценни съвети как да поддържам…Apr 1 2019skafeto.com

Оказва се, че луничките могат да бъдат и генетично заложени. Направени изследвания на близнаци сочат, че при еднояйчните братчета и сестричета има изключително голямо сходство на вида, броя и разпространението на луничките по кожата им.

Когато луничките са наследствени и се появяват още в ранна детска възраст те са безобидни. Но появата на лунички от прекомерно излагане на слънце не е съвсем за пренебрегване. При по-възрастни хора (над 60 години), които са стояли по-дълго време на слънце, понякога се появяват пигментни петънца по лицето, силно наподобяващи луничките, но тяхната поява вече е обезпокояващ признак.

Това състояние се нарича лентиго малигна и ако не се вземат своевременни мерки, може да прерасне в рак на кожата. Трябва да сме нащрек и за най-тежката форма на кожен рак – меланома. При около 40-50% от засегнатите това заболяване се развива от бенки. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар.Тези продукти, които ежедневно купуваме, са много опасни за здравето ниКакто вече всеки от нас е наясно, голяма част от здравословните ни проблеми идват от храната, която …Mar 22 2019skafeto.com


loading...