потвърдените нови случаи на COVID-19 на коронавирус у нас нови случая на коронавирус в страната последници SARS-COV-2 AstraZeneca ваксина антитяло блокира коронавируса ваксина за борба с новия коронавирус в Германия ваксина срещу COVID-19

Терапия със сърфактант, приложена от български лекарски екип, дава много добри резултати в лечението на COVID-19. Това съобщиха в ефира на NOVA двама от екипа – д-р Василка Зарчева и д-р Чавдар Ботев. „У нас животоспасяваща терапия със сърфактант се прилага отпреди 20 г., на над 15 000 деца е приложен, които са оживели“, каза д-р Зарчева.

Тя обясни, че COVID-19 засяга белия дроб много тежко и нарушава неговия синтез. Това е и причината част от болните да развият несъвместима с живота дихателна недостатъчност.

„Независимо от апаратната вентилация тяхното състояние не се възстановява. Това води до увреждане на други органи и системи”, казва Зарчева.

Д-р Ботев добавя, че в еволюционно отношение този вирус се е адаптирал към сърфактанта.

Бромхексинът действа срещу коронавируса, откри екип от български учени

„Сърфактантът по 3 показателя унищожава коронавируса, който влиза в клетките – първите вируси загиват, но другите унищожават клетката“, коментира д-р Ботев. Той изтъкна, че добре познати у нас препарати бромхексин и амброксол, както и витамин D, също успешно действат за разрушаването на обвивката на вируса.

Бромхексин се прилага за лечение на кашлица, придружена със секрет. Медикаментът разгражда секрета и спомага за отхрачването. Лекарството се отпуска в аптеките по лекарско предписание.

loading...