хапчета за отслабване
проф. Донка Байкова

Страшни и неподозирани опасности крият добилите изключителна популярност в последните години в България хапчета за отслабване.

Тревогата биха от две места едновременно – както и от Българската психиатрична асоциация, така и преподавателката по диететика в Медицинския университет в София и зам.-председател на Българското дружество по диететика и хранене проф. Донка Байкова предупреди за нежелани странични ефекти.

Оказва се, че тези хапчета за отслабване, които се рекламират като сигурно и безвредно средство за загуба на наднормено тегло, изобщо не са толкова безобидни. Дори напротив! Не само, че обикновено тези хапове са изключително скъпи, но се оказва и че крият сериозни рискове за здравето ни. Всъщност таблетките за отслабване вредят изключително на дейността на сърцето, мозъка, бъбреците и червата. Причина за това е наличието на вредни активни вещества в тези средства за отслабване.

Те са забранени в България и в Европейския съюз от осем години. Производителите обаче са намерили вратичка. Те продават „лекарствата“ през интернет – с променени имена, но със същите вредни и забранени съставки. „Тези хапчета са под формата или на таблетки, или на капсули.

И в двата случая става въпрос за производител от Индия. Минават вноса, тъй като се обявяват за хранителни добавки, а тогава не е необходима регистрация от Изпълнителната агенция по лекарствата“, обясни още проф. Байкова. От Българската психиатрична асоциация пък предупредиха, че употребата на някои от тези медикаменти може да доведе до много тежки депресии в едни случаи, и до сомнамбулизъм в други.


loading...