Във връзка с първия учебен ден отново се подсещаме да разгледаме проблема с тежката раница, която децата трябва да носят ежедневно. Много възрастни обаче също ги предпочитат като удобен начин за носене на лаптопа или други вещи, пише news.bg.

Затова е добре да знаем до какво може да доведе носенето на тежка раница всеки ден и какво можем да направим, за да предотвратим неприятните последствия за здравето си.

Стойка
При децата е много по-лесно да видим промяната в нея. Тежката раница прегърбва, навеждаме се напред, за да компенсираме тежестта. Осъществява се неестествено притискане на гръбначния стълб, което води до изкривявания, нарушения в баланса и възможност за по-лесно падане и нараняване.

Вреди ли ни тежката раница?

Изравняване на гръбнака
Ежедневното носене на тежка раница в дългосрочен план води до изкривявания на гръбначния стълб спрямо неговата ос, както и до ускоряване на дегенеративния процес на стареене.

Мускули
Мускулите на гърба и раменете също са подложени на прекомерно натоварване, което ги прави по-податливи на възпаления и травми. Коремните мускули също страдат и отслабват от нарушената стойка.

6-те златни японски правила за здравето, които завладяха светаЗлатни правила на здравето на японският инженер и учител по айкидо Кацудзо Ниши придоби широка попул…Aug 15 2019skafeto.com

Колко тежка трябва да е раницата
Когато говорим за децата, най-важното правило е тежестта на раницата да не е повече от 10-15% от телесното им тегло. В противен случай възможността за множество ортопедични проблеми е реална и голяма.

Д-р Александър Шишонин показва страхотни упражнения за лечение на хипертония без лекарства (СНИМКИ и ВИДЕО)Според наскорошно изследване около 35% от болните от хипертония знаят за проблемите си и се лекуват.…Aug 13 2019skafeto.com

loading...