ваксини за пенсионерите

До седмица седмица идва първата партида ваксини за пенсионерите, коментира пред БТВ проф. д-р Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести.

Вече ги има в аптеките, ваксинацията може да се извърши до края на декември. Безплатните ваксини се очакват в началото на ноември. Общопрактикуващите лекари искат удължаване на срока за поставяне, защото срокът според тях е твърде кратък.

Забавянето е заради световен недостиг на противогрипни ваксини и трябва да се поръчват много по-рано, а договорът а е подписан през септември.

10% от хората над 65-годишна възраст могат да получат безплатни ваксини и ще се поставят на тези, които имат най-голяма нужда от медицинска гледна точка и по преценка на личен лекар.

Част от аптеките в Бургас имат противогрипни ваксини, но срещу заплащане.  „Съобразно квотата, която имаме, възрастни пациенти над 65 години, около 250 ваксини съм заявил, като с тенденция, че ако реализираме, ще дадем заявка и за още. Заявили сме ги на телефон през един кол център, който беше подаден, но в момента нямаме“, обяснява общопрактикуващият лекар д-р Пламен Панайотов.

Независимо дали са осигурени, или неосигурени, се предоставя възможност да бъдат ваксинирани с този вид ваксина. Ние заплащаме извършването на тази дейност, самото ваксиниране, което е в размер на 4 лв“, коментира директорът на РЗОК – Бургас, д-р Христо Добрев.

СЗО препоръчва ваксинацията да започне в България дори в първите седмици на януари, когато е пикът на грипната епидемия. Гъстата мъгла в Бургас увеличава риска от респираторни заболявания.

Вижте още:

6-те златни японски правила за здравето, които завладяха светаЗлатни правила на здравето на японският инженер и учител по айкидо Кацудзо Ниши придоби широка попул…Aug 15 2019skafeto.com

Лекари: Връхлитат ни четири щама, грипът ще е жесток тази зима, ваксинирайте се!Четири грипни щама ще ни разболяват в предстоящата есен и зима. Те са с екзотичните имена от Австрал…Sep 12 2019skafeto.com

Д-р Щонова от Александровска болница: С рецептата „Златно чудо“ ще забравите за грипаОще в първите по-хладни есенни дни се появяват и първите простуди, придружени от кихане, кашлица, бо…Oct 4 2019skafeto.com

loading...